Pernilla Gunther (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
116
External speaker
Pernilla Gunther
Speaker role
Midtergruppen
Date

Kära åhörare och delegater i Nordiska rådet! Vi kan prata säkerhetspolitik och försvarspolitik, och det ska vi göra på olika sätt även om vi inte kan enas om det. Men jag vill återkomma till det jag var uppe och talade om tidigare, när det gällde samarbetet och grunden för samarbetet. För en säker säkerhetspolitik och försvarspolitik måste samarbetet handla om att man har en respekt för demokratins grunder och att man har en respekt för människovärdet.

Jag fick återigen en tankeställare för snart en vecka sedan. Tiden stod helt plötsligt stilla. Jag kommer från Trollhättan, där en ensam gärningsman på 21 år begick ett hemskt illdåd på en skola – med väl utvalda offer, visar det sig. Det är någonting som kan hända var som helst.

Vi behöver inte tycka lika i den situation kring flyktingar vi befinner oss i runt om i världen och i Norden i dag, men vi behöver ha en gemensam respekt för människovärdet. Vi behöver också ha respekt för att det är en ohållbar situation många människor på flykt befinner sig i. Man behöver inte ha ens någon form av empati för andra människor, men man måste ha en lösningsinriktning där man även ser att vi står upp för de demokratiska värdena i Norden. Det vill jag vädja om.

Min yngste son frågade mig en gång: Varför ska man vara stolt över sitt land, mamma? Då blev jag först lite ställd, och sedan tänkte jag: Jo, man ska vara stolt över ett land, en stad eller ett sammanhang man befinner sig i om man just står upp för människovärdet – säger jag återigen.