Richard Jomshof (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
118
Speaker role
Udenfor partigruppe
Date

Enligt det svenska Migrationsverkets prognos kommer antalet asylärenden i år att uppgå till ungefär 190 000. Osäkerheten är stor, men vi kan konstatera att för Sveriges del handlar det inte om en kris utan om en fullständig katastrof.

Kostnadsökningen innebär nästan en fördubbling av vad regeringen har budgeterat för i Sverige. Man talar om 73 miljarder kronor under 2017. Då pratar vi bara om nyinvandringen. Vi pratar inte om kostnaderna för bostäder, skola, sjukvård, äldreomsorg, jobb och så vidare. Till detta kommer enorma problem i Sverige med segregation, utanförskap, kriminalitet, sjunkande skolresultat och en alltmer försämrad svensk välfärd.

Då väljer regeringen i Sverige att ta pengar från biståndsbudgeten, som är tänkta att hjälpa människor i deras närområden, och lägga dem på migrationen till Sverige. Det är en cynisk politik. Och man aviserar att man kan tänka sig att ta mer lån för att finansiera det här. Samtidigt får vi rapporter i medier, och inte minst genom inom polisen läckta dokument kan vi konstatera att man inte har kontroll på vilka människor som tar sig till Sverige. Det rör sig om tiotusentals människor som går under radarn. Bortsett från det självklara att motverka ett fortsatt utanförskap är det naturligtvis viktigt att ha full koll på vilka människor som tar sig till Sverige. Det är naturligtvis en säkerhetsfråga.

Sverige behöver en ny invandringspolitik. Vi behöver åtgärda de problem som har skapats av oansvariga regeringar. Vi behöver en invandringspolitik i samklang med den i övriga Norden. Och jag vill vara tydlig med att Sverige inte är något föredöme på området. Vi behöver inte fler lagliga vägar in i Sverige och inte fler lagliga vägar in i Norden. Vi behöver inte minst återupprätta gränskontrollerna, och vi behöver införa temporära uppehållstillstånd som regel i hela Norden. Men framför allt, och det är viktigt och kopplat till det som min partivän Paula Bieler alldeles nyss sa här, behöver vi naturligtvis satsa betydligt mer resurser på plats i människornas närområden, dels för att säkerställa att människor inte ska behöva lämna sina hemländer, dels för att pengarna gör betydligt mer nytta på plats. Den svenska regeringen förstår inte det här. Man har inte förstånd nog att inse att det är där hjälpen är som effektivast.

Massinvandringen i Sverige saknar motstycke. Även om man lägger ihop de nordiska ländernas mottagande och till och med dubblar det är Sveriges mottagande större, och det har fått konsekvenser. Jag vill bara vädja till övriga nordiska länder att inte göra samma misstag som Sverige.