Anders Eriksson (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
275
Speaker role
Midtergruppen
Date

Herr president! I likhet med Susanne Svensson kan jag säga att Thomas Finnborg uttryckte sig väldigt väl. Jag kunde bara ha sagt att jag understödjer det, det är mycket bra. Jag vill ändå tillägga att det här är ett allvarligt miljöproblem. Det är ett ärende där man kan spara energi, ett ärende där det finns en samhällsekonomisk vinst. Det här är en klassisk Nordiska råds evighetsfråga som håller på i det oändliga.

För fyra år sedan hade miljö- och naturresursutskottet sitt sommarmöte på Åland, och vi skålade och var glada för att vi äntligen hade löst någonting konkret, nu fick vi någonting på plats och kan lägga saken till handlingarna. Men fortfarande står vi här och diskuterar saken. Det som har varit lite deprimerande när det gäller det ärendet är att miljöministrarna av alla ministrar gång på gång har sagt nej. Man har motiverat det med att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt, det lönar sig inte, det går inte, samtidigt som det har tagits fram flera analyser, bland annat den cost benefit-analys som togs fram av miljö- och naturresursutskottet, som klart och tydligt visar att det finns en samhällsekonomisk vinst i det här. Ändå får man det inte på plats.

Det är klart att jag stöder förslaget. Jag tycker speciellt punkten där man också rekommenderar regeringarna i Finland, Sverige och på Åland att ta med de nationella pantorganisationerna och pålägga pant på burkar som handlas på färjorna mellan länderna är bra.

Avslutningsvis: Jag om någon vet hur det ser ut i naturen när burkarna inte samlas upp.