Børge Brende (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
179
Person
Speaker role
Udenrigsminister, Norge
Date

Nordisk råds 67. sesjon finner sted mot et utenriks- og sikkerhetspolitisk bakteppe som er mer ustabilt og mer uforutsigbart enn på lang tid. Sikkerhetstruslene mot våre land er større enn noen gang siden Berlinmurens fall og trolig mer komplekse enn under den kalde krigen.

Flyktningene som kommer til våre land, er vandrende vitnesbyrd om verdens tragedie. De er levende bevis på sårbare stater som kollapser. Europeiske land, også våre, opplever at denne vår tids folkevandring er krevende å håndtere. Utenrikspolitikk har raskt blitt innenrikspolitikk. Vi snakker om en felles europeisk utfordring som innebærer felles ansvar, og som krever felles svar.

Vår egen nasjonale sikkerhet er avhengig av at vi evner å møte både statlige og ikke-statlige aktører som utfordrer den internasjonale dagsordenen. Nye globale sikkerhetstrusler krever bruk av et bredt sett av politiske, ideologiske, militære og økonomiske virkemidler. Vi må følge opp med nødvendig humanitær innsats og langsiktige strategier. Vi må både forstå hvorfor og forhindre at radikaliserte fra våre egne land reiser ut og blir en del av volden.

Med sin inngripen i Syria har Russland tatt steget ut av eget nærområde og gått inn i et mye større spill. Det kompliserer utsiktene til løsning. Det tjener ikke det syriske folk.

Mer komplekse trusler som griper stadig mer inn i innenrikspolitikken, synliggjør den store verdien av og behovet for bredde i det nordiske samarbeidet. Samarbeid på det utenriks- og sikkerhetspolitiske området er inne i en positiv utvikling. Som utenriksministre samarbeider vi tettere politisk. Vi utvider samarbeidsområdene og tematikken. Vi styrker samarbeidet mellom de nordiske utenrikstjenestene. Nordisk utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid øker vår sikkerhet, vår innflytelse og vårt handlingsrom. Samtidig er det sikkerhetspolitiske landskapet i endring. Jeg mener at Norden vil være tjent med en ytterligere styrking av samarbeidet i møte med globale sikkerhetstrusler som terrorisme, organisert kriminalitet, radikalisering, piratvirksomhet og cyberkriminalitet.