Hans Wallmark (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
182
Person
Speaker role
Konservative Gruppe
Date

Herr president! Det är en helt ny, försämrad normalbild som har etablerat sig i Östersjöområdet och norra Europa. Det måste vi erkänna och se tydligt. Det har också talats här i talarstolen om konflikten i Ukraina. Vi ska kanske vara ännu tydligare: Det handlar om vad Ryssland gör mot Ukraina. Det finns ett värde i att använda orden rätt. Därför tror jag att det är betydelsefullt att vi i Norden står på de baltiska republikernas och Ukrainas sida.

För en tid sedan hade vi ett möte mellan Nordiska rådet och Baltiska församlingen i Vilnius, och då var en ung ukrainsk parlamentariker där. Han hade några veckor tidigare tjänstgjort i östra delen av Ukraina för att försvara och skydda sitt land. Med gråten i halsen sa han: Nästa gång kan det vara något annat av de länder som är representerade här runt bordet. Vi måste inse att detta är den nya, försämrade normalbilden.

Därför är det viktigt att vi agerar utrikespolitiskt och diplomatiskt tillsammans mellan de nordiska länderna och de baltiska staterna. Så har till exempel gjorts när det gäller att få ut den av Ryssland kidnappade estländska polisen, som nu har återlämnats till Estland. Det är samma typ av markering som gjordes i samband med segerparaden i Moskva i maj, då man gemensamt bestämde att man inte skulle skicka representanter på högre nivå än ambassadnivå.

Det är viktigt att vi markerar tillsammans. Det är också viktigt att vi är tydliga i andra frågor. Ett typexempel som berör oss i Östersjöområdet är de ryska stridsflygplan som flyger över Östersjön med avslagna transpondrar. Det är bus och bovtrick, och det måste vi göra klart för Ryssland.

Dessutom är det viktigt att vi står på balternas sida. Från Natos sida planeras nu en snabbinsatsstyrka, JEF, och jag hoppas att fler än bara Natoländerna i norra Europa och Norden kan och vill delta, för Norden och Baltikum har en gemensam värdegrund och en gemensam kamp i Östersjöområdet.