Christian Beijar (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
186
Speaker role
Socialdemokratiske Gruppe
Date

Herr president! Norden och Europa står mitt i en enorm uppgift att ge människor som flyr från krig förföljelse och förtryck en trygg tillvaro.

Flyktingkrisen berör oss alla. För dem som är flyktingar är det ett enormt trauma. De flyr för sina liv. På kort sikt måste vi i Europa och Norden göra vad vi kan för att ge flyktingarna skydd och härbärge.

Ett nordiskt land klarar inte detta ensamt. Tillsammans kan ändå Norden göra mycket mer. Jag uppmanar er alla, mina kära kolleger, att göra vad ni kan för att vi i Norden tillsammans kunde göra en insats i syfte att erbjuda flyktingarna skydd och härbärge.

I går hörde vi statsminister Stefan Löfven tala i flyktingfrågan. Talet präglades av humanitet, solidaritet och omtanke för alla dem som flyr för sina liv och måste få en fristad. Han framhöll också att ingen kan tveka på Sveriges humanitära vilja, men även deras förmåga har en gräns. Därför måste vi alla i Norden solidariskt dela på ansvaret. I sammanhanget kan jag inte låta bli att imponeras av Sveriges vilja att bistå nödställda.

Som sagts i dag: global solidaritet behövs.

Slutligen, bästa president och nordister, är jag som ålänning glad att Christian Friis Bach nämnde Ålandslösningen från år 1921 som ett gott exempel på konfliktlösning. Det är värt att framhålla.