Staffan Danielsson (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
333
Speaker role
Midtergruppen
Date

Herr president! Ska Nordiska rådet i morgon votera om hur världens äldsta och mest komplicerade och laddade konflikt – den mellan Palestina och Israel – bör lösas? Ja, uppenbarligen kommer det att ske. Vi hade i förmiddags en debatt om Nato, som finns i vårt område, där man argumenterade för att vi inte ska diskutera Nato här. Varje land ska i stället självt ta ställning och diskutera. Jag är lite överraskad över att Nordiska rådet för nästan första gången tillsammans ska ta ställning – och det i den här konflikten. Det är ingen klockren nordisk samarbetsfråga. Uppfattningarna i frågan skiljer sig också mellan partier och mellan länder, som alla agerar nationellt i frågan.

Det här initiativet handlar om två frågor. Det handlar i sak om hur konflikten ska lösas, vilka krav vi ställer på parterna, hur vi vill ha det med erkännandet av Palestina och så vidare. Det är den ena punkten, och jag kan säga att den kompromiss-att-sats som nu föreligger stämmer väl med Centerpartiets politik i Sverige. Men den andra punkten är att detta är en principsak. Ska vi i Norden genom votering skicka ett budskap att Norden står bakom en sak? Det tycker jag är tveksamt. Jag skulle alltså i stället efterlysa en strukturerad process där vi diskuterar hur Nordiska rådet ska agera internationellt.

Ukraina–Krim ser jag som ett undantag, för där var det en självklar ståndpunkt. Det här är en fråga med olika ståndpunkter.