Maarit Feldt-Ranta (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
408
Speaker role
Socialdemokratiske Gruppe, Valgkomitéens talsperson
Date

President! Valkommitténs ordförande Anders Eriksson har inlett sin hemresa till Åland. Vi tackar honom och önskar honom trevlig hemresa.

Några ord från valkommittén. Vi har suttit ganska länge i valkommittén och haft ganska långa förhandlingar därför att vi valde att göra förändringar i utskottsstrukturen så vi har två poster mindre att fördela. Det betyder förstås att det blir svårare när vi har mindre makt att dela mellan flera. Valkommittén vill därför hälsa till partigrupperna att vi nästa gång, då vi har val i Nordiska rådet, måste hitta nya arbetsmetoder. Det hoppas jag att alla grupper tar med sig härifrån.

Utgångspunkten för de förslag som vi har lagt fram här är förstås styrkeförhållandena, och fördelningen baserar sig på det. Det har inte varit möjligt att speciellt bra beakta könsbalansen då två tredjedelar av Nordiska rådets ledamöter för tillfället är män. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, men vi har för många män. Men vad gäller ordförandeposterna och vice ordförandeposterna är däremot könsbalansen i skick. Där har vi 7 kvinnor på ordförandeposter och 5 män, och när vi beaktar att både presidenten och vice presidenten är män har vi en balans på 7 och 7. Länderna är också rätt bra representerade i olika utskott, så valkommittén lägger fram det förslag ni har fått skriftligt.