Henrik Dam Kristensen (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
409
Speaker role
Nyvalgt Præsident, Nordisk Råd
Date

Præsident, kære nordiske venner. Jeg takker for valget til Nordisk Råds præsident i 2016. Jeg ser frem til at arbejde sammen med jer, med præsidiet og med den nye vicepræsident Mikkel Dencker.

Tilbage i 1952 havde Nordisk Råd sit første møde på Christiansborg i København. En af initiativtagerne var den mangeårige socialdemokratiske statsminister i Danmark – og en begejstret ven af det nordiske samarbejde – Hans Hedtoft. Det var Hedtofts udfordring som statsminister efter krigen at finde en løsning på den sikkerhedsudfordring, der var i Norden, efter at Sovjetunionen med Winston Churchills ord havde trukket et ”jerntæppe ned igennem Europa”. Hedtofts foretrukne løsning på de nordiske sikkerhedsudfordringer var en skandinavisk forsvarsunion – en løsning, der faktisk havde bred appel. Man kom også relativt langt i forhandlingerne, men resultatet blev i sidste ende, at Danmark, Norge og Island indtrådte i NATO, og at Sverige og Finland forblev neutrale stater.

I dag er den sikkerhedspolitiske situation i de nordiske landes nærområde blevet mærkbart forværret i de seneste år. Regionen er forsat kendetegnet ved stabilitet. Med udviklingen i de seneste år og med Ruslands adfærd i Ukraine og langs Nordens grænser stilles nye krav til det nordiske udenrigs- og forsvarspolitiske samarbejde.

De nordiske lande har med polarisens nedsmeltning fået en meget konkret opgave: at samarbejde på mangfoldige områder omkring Arktis. Og det stiller samtidig krav om nye fælles løsninger.

I 2016 vil det danske formandskab handle om nordisk forsvars- og sikkerhedspolitik. Vi vil bede gode kræfter i Danmark og i Norden om bl.a. at se på, hvordan nordisk forsvarssamarbejde bedst udnyttes, hvad perspektivet for det nordisk forsvarssamarbejde er, og hvilken betydning de nordiske landes forskellige sikkerhedspolitiske tilhørsforhold til NATO og EU har, og hvilken indvirkning den aktuelle sikkerhedspolitiske situation har på det nordiske forsvarssamarbejde. Vi håber at kunnel præsentere resultaterne på en større konference i Danmark i 2016.

Det nordiske forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde er nødt at udvikle sig som et nødvendigt supplement til NATO og skal ikke stå i modsætning hertil. I disse år er der en historisk mulighed for et tættere samarbejde. Vi har intet at tabe og alt at vinde med et tættere samarbejde i Norden.

Under det danske formandskab vil vi også sætte fokus på konkrete tiltag inden for sundhedspolitikken. Alle nordiske lande har oplevet stigende medicinudgifter. Et øget nordisk samarbejde kan være et af flere initiativer, som kan være med til at dæmpe den udvikling, vi har set de senere år. Vi vil derfor have kortlagt de nordiske landes erfaringer inden for indkøb og regulering på medicinområdet. Jeg ved, der allerede er initiativer på området - dem vil vi følge op på. Det er i de nordiske landes soleklare interesse at samarbejde om at indkøbe medicin i fællesudbud. Jeg tror, det vil gavne os alle, og i 2016 vil vi fremlægge, hvordan det kan gøres, og tage initiativer til, at det kan ske fremover.

Det gode naboskab er et kendetegn for os i Norden. Vi er verdenskendte for det. Se f.eks. på, hvordan mindretalsspørgsmål i Slesvig ved Nordens sydgrænse håndteres. Når amerikanske politikere – i hvert fald demokratiske – i præsidentvalgkampen diskuterer, hvilke samfund som er foregangssamfund, nævnes de nordiske af flere grunde.

Norden er fremragende inden for en række områder: mad, film, den nordiske model – og meget mere kan fremhæves. Der foregår også et fælles nordisk eksport og turistfremstød over hele verden. Her er en åbenbar succes, som vi må vide at udnytte. Jeg mener bestemt, der er potentiale for, at Norden kunne udvikle samarbejdet yderligere på turismeområdet.

Hvorfor er Norden ikke bedre til fælles markedsføring, så Norden bliver et mere attraktivt rejsemål for internationale turister? Det vil vi følge op på i 2016 og undersøge, om en fælles nordisk turismestrategi er en god ide. Det vil vi invitere alle til at deltage i. Også det vil blive afsluttet med en konference.

Det nordiske står stærkt. Der er en god energi i arbejdet. Det har vi set i de her dage i Reykjavik. Der har været mange flere medlemsforslag i år end i mange år, og der er fortsat stor folkelig opbakning til det nordiske samarbejde. Det nordiske samarbejde er stærkt og solidt.

Jeg håber, at vi med dette program for 2016 har nogle konkrete emner, hvor vi kan sætte nogle spor i det nordiske samarbejde - også i kommende år.

Til slut: Tak for en flot session. Jeg glæder mig til et spændende og arbejdsomt 2016 sammen med jer.

Kom godt hjem og velkommen i København næste år! Tak for ordet.