290. Jenis av Rana (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
290
Person
Speaker role
Midtergruppen
Date

Tak, fru præsident. Góðir norrønir grannar, kære nordiske naboer.

Samarbejdet med naboerne i vest og aktiv involvering af naboerne i vest er to flotte citater fra ministerrådsforslaget. Jeg er som færing en nabo fra vest. Den svenske statsminister sagde i sin tale i går, at han havde et forslag: Hvorfor ikke begynde med skovene? Jeg tillader mig at ændre dette og sige, at jeg har et forslag: Hvorfor ikke begynde med Færøerne? Vi har i øjeblikket et beskedent ønske fra alle de færøske partier om, at Færøerne får lov at blive et fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd. Det er et beskedent ønske om ligestilling.

Vi tror på, at alle folk, også færinger, har et dybt, grundlæggende behov for og ønske om at blive ligeværdigt behandlet. Og tak for al jeres venlighed, kære venner, men det føler vi ikke at vi bliver i dag. Nej, færinger bliver ikke undertrykt med vold, som det desværre gælder for mange mennesker rundtom i verden i dag, men vi forstår bare ikke, hvorfor vi ikke må arbejde på lige fod med vores nordiske venner og naboer.

Kære nordiske venner, Færøerne har meget godt at bidrage med til resten af verden og verdens befolkning. Vi beder blot om ligestilling i vores nordiske familie for at kunne gøre dette. Temaet for sessionen er: Hvordan kan Norden bidrage til at fremme gennemførelsen af verdensmålene i Norden? Svaret og ønsket fra os færinger er: ved at sætte handling bag ord og give Færøerne det fuldgyldige medlemskab, som vi så beskedent beder om.