Anna-Maja Henriksson (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
400
Speaker role
Midtergruppen
Date

Värderade president, bästa kolleger! Norden ska vara världens mest integrerade region. Det hörde vi samarbetsminister Berner säga, det har våra statsministrar slagit fast, det är vår vision. Jag tycker det här är en alldeles utmärkt vision. Och den fråga vi nu behöver ställa oss är: Vad kan vi göra mera tillsammans för våra invånare i Norden?

I närmare 65 år har vi jobbat med nordiskt samarbete. Vi har tagit många steg framåt, men fortsättningsvis finns det många hinder. Fortsättningsvis är det inte lätt att flytta till ett annat land på grund av studier, på grund av arbete, på grund av kärlek eller något annat trevligt, och det här borde vi underlätta. Det handlar i praktiken om att göra det möjligt, att det skulle vara enklare att öppna bankkonton, enklare att få ett telefonabonnemang i det land dit man flyttar, enklare att kunna få delta i val, enklare helt enkelt att känna sig delaktig i det land dit man har flyttat, genast från dag ett. Och av den anledningen har mittengruppen gjort förslaget om ett nordiskt medborgarskap. Och det handlar alltså inte om att begränsa våra medborgarskap, tvärtom, det handlar om att ge någonting till, till det norska, till det danska, till det svenska, till det finländska, till det isländska medborgarskapet, någonting som alla våra invånare skulle dra nytta av.

Av den här anledningen hoppas jag och vi i mittengruppen att det här initiativet riktigt ska kunna tas på allvar under nästa år, att vi skulle kunna klara av att definiera vad vi avser, och att vi skulle se att här finns en möjlighet att gå längre. Våra invånare förtjänar det.