Jørn Dohrmann (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
404
External speaker
Jørn Dohrmann
Speaker role
European Parliament (Chairman of SINEEA)
Date

Tak for det, hr. formand. Jeg vil gerne takke Nordisk Råd for at opfordre Europa-Parlamentet til at deltage i det her møde. Som formand for Europa-Parlamentets delegation med ansvar for forbindelsen med de nordiske lande og den nordlige dimension og regionerne Arktis og Østersøen har jeg jo en helt særlig interesse i det nordiske samarbejde.

Norden fortsætter med at være af stor interesse for EU, i og med at de nordiske lande enten er medlemmer af EU eller har EØS-medlemskab. Desuden har mange af de emner, som optager Nordisk Råd, jo ofte en EU-dimension. På den måde har mange af de spørgsmål, der optager EU, også en nordisk eller en bred regional dimension.

I den forbindelse glæder jeg mig over Nordisk Råds intentioner og beslutninger om at intensivere sit samarbejde med EU-institutionerne og med Europa-Parlamentet i særdeleshed. Jeg tror på, at en mere regelmæssig dialog imellem Nordisk Råd og Europa-Parlamentet i særdeleshed er med til at styrke den parlamentariske delegation, som jeg har den store ære af at præsentere, og vil være til stor gensidig gavn.

Endvidere bør udvalg til udvalg-kontakten også spille en central rolle i vores fremtidige samarbejde. Derfor glæder jeg mig også over udnævnelsen af fru Eva Kjer Hansen til medlem af Nordisk Råd, som jo netop har ansvaret for forbindelsen til EU. Jeg kender Eva særdeles godt fra min tid i Folketinget her. Vi mødtes i går og talte om nogle af de synspunkter, som hun har, om fremtidige planer og muligheder for samarbejdet.

Jeg ser mange paralleller mellem de nordiske ambitioner og den nuværende EU-dagsorden på områder som f.eks. energi, klimaændringer, bæredygtig udvikling, uddannelse og forskning.

Den integrerede EU-politik for Arktis, der blev lanceret i april i år, er et udtryk for, at EU fortsat kigger mod Norden med stor interesse. Samtidig lægger den seneste forhandlingsplan om EU’s Østersøstrategi særlig vægt på den rolle, de regionale organisationer kan spille. Det giver mulighed for at styrke relevante initiativer og intensivere det fra Nordisk Råds side. Det giver også en forstærket mulighed for at udvikle disse til konkrete handlinger.

Til sidst vil jeg bare lige sige, at derfor tror jeg, vi har masser af muligheder, som vi bør se på, for at udvide og styrke vores eksisterende arbejde. Tak for ordet.