Britt Lundberg (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
1
Speaker role
Nordisk Råds Præsident
Date

Ärade talmän, regeringsrepresentanter och gäster! Ärade medlemmar i Nordiska rådet, kära nordiska vänner! Å Nordiska rådets vägnar är det en stor glädje och ära för mig att kunna hälsa alla hjärtligt välkomna till Nordiska rådets 69:e session 2017.

Sessioner är alltid speciella, men det är extra högtidligt att som i år ha möjligheten och ynnesten att få fira en session samma år som värdlandet firar sitt hundraåriga jubileum för sin självständighet. När vi är med alla våra nordiska länder och får vara med och fira det här jubileumsåret tillsammans känns det väldigt högtidligt och fint. Vår nordiska familj tillsammans.

Vi har haft gränshinder som ett genomgripande tema under det här året och det är också det som blir temat för vårt toppmöte med statsministrarna i år. Och det är, som jag många gånger under det här året har sagt, till syvende och sist av våra regeringar som hindren kan avlägsnas. Det är inte att vi är olika som är ett problem, det är när olikheterna blir ett hinder som vi har problem.

Vi har också talat mycket om tillit. I år är jag mycket glad över att Nordiska ministerrådet tagit fram en rapport om Nordens guld, om tilliten. För det är faktiskt kärnan även för att vi ska få våra gränshinder avlägsnade, att vi litar på varandra, att våra utbildningar duger hos varandra, att ett lands läkares bedömning också kan gälla i ett annat land.

Det är nu dags att börja årets höjdpunkt. Ett av de få tillfällen när vi politiker har möjlighet att debattera nordiskt. Varmt välkomna, jag hoppas att vi får en riktigt lyckad session, Yhdessä – Tillsammans! Jag vill också å hela det nordiska samarbetets vägnar högtidligt gratulera Finland, 100 år. Grattis Finland!

Härmed öppnar jag årets session.