Jorodd Asphjell (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
97
Speaker role
Socialdemokratiska gruppens talesperson
Date

Svanemerket er kanskje det sterkeste «brand»-et Nordisk råd har – det med miljøsertifisering, både av organisasjoner, bedrifter, næringsliv, og dette – i tillegg til de nordiske prisene vi har, bl.a. litteraturpris, barne- og ungdomslitteraturpris, musikkpris, filmpris og miljøpris.

Hvordan kan vi styrke det nordiske samarbeidet og styrke det nordiske «brand»? Der har vi et forslag som går på muligheten for å se på hvordan nordisk mat kan svanemerkes. Det kan være én farge for lokalprodusert mat, som er produsert på en god og miljømessig måte, som er viktig for Norden. Det kan også være kunst, håndverk og design, at vi på samme måte har mange dyktige kunstnere, håndverkere og designere i Norden. Det må være lokalprodusert, enten i form av lokale råvarer og lokalt utstyr og gjort av lokale håndverkere, kunstnere og designere.

Vi ønsker å se på muligheten for at vi kan ha en miljømerking, en svanemerking, av lokalt håndverk for å se hvordan vi i Norden kan gjøre oss bedre kjent gjennom den type merking.

Dette er et forslag som vi ønsker å oversende til sekretariatet og utvalget, for en utbedring og gjennomgang, og se på om dette kan være en tanke som ministerrådet og Nordisk råd kan samles om – for å se på hvordan vi kan styrke samarbeidet innenfor lokal mat, design og kunst og håndverk.