Karen J. Klint (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
146
Speaker role
Utskottet för välfärd i Nordens talesperson
Date

Tak for det, hr. præsident, tak for ordet.

Jeg skal nu præsentere Velfærdsudvalgets betænkning over medlemsforslaget om et stærkt nordisk samarbejde for at værne om flygtningeretten og asylretten. Forslaget indeholder et forslag om et stærkt nordisk regeringssamarbejde om flygtningemodtagelse og dermed også en styrkelse af asylretten. Det foreslås bl.a., at grænsekontrollen mellem de nordiske lande afskaffes for at værne om den nordiske pasfrihed.

Desuden foreslås det, at de nordiske lande opretter et nordisk samarbejde om migration – også på ministerniveau. Det foreslås, at samarbejdet med FN i de nordiske lande bliver undersøgt for at bidrage til flygtningemodtagelsen og for at øge sikkerheden omkring asylretten. Det foreslås, at de nordiske lande samarbejder for at forbedre familiesammenføringen i Norden.

Der er også andre forslag, herunder forslag vedrørende Dublinforordningen.

Udvalget har drøftet forslaget, og vi deler ikke nødvendigvis alle synspunkterne, men selvfølgelig vil vi gerne forbedre forholdene for de flygtninge, der har ret til flygtningestatus. Vi konstaterer også, at de nordiske regeringer har oprettet et samarbejde for at understøtte de nordiske medborgere og de grænseforhold, som der skal være her.

Det nordiske samarbejdsprogram om integration er også indledt, og der er stor opbakning til, at vi bruger hinandens erfaringer. Der er også opbakning til, at vi skal forny og være med i forhandlingerne om en fornyet Dublinforordning.

Derudover siger Velfærdsudvalget, at vi skal kigge på de forhold, der er omkring flygtninge. Det er internationale forhold, som skal være med til at bestemme retten for flygtningen og den måde, de bliver fordelt på. Vi siger også, at det er de nationale regeringer, der skal lave de interne regler i de enkelte lande for, hvordan flygtningevilkårene er i de nordiske lande.

Vi siger også, at vi skal opretholde den nordiske velfærdsmodel og indholdet i den, og derfor er det nødvendigt også at sætte grænser for, hvor mange flygtninge vi kan tage inden for de enkelte nordiske lande. Flygtninge skal modtages værdigt, og vi skal lykkes i vores integrationsprocesser. Derfor er det også nødvendigt med nogle begrænsninger, for at vi kan sikre det velværdssamfund, som vi gerne vil have.

Udvalget støtter, at vi får betonet ansvaret for EU for at fordele flygtningene internt i Europa og også ansvaret i forhold til Dublinforordningen. Men udvalget kan ikke støtte, at Nordisk Råd går videre med hele forslaget, som det er beskrevet.