Martin Kolberg (Replik)

Information

Speech type
Reply
Speech number
158
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe
Date

I denne sesjonen håndterer vi mange viktige saker. Dette er en av de viktigste med tanke på å opprettholde det som er kjernen i de nordiske samfunnene, nemlig det gode arbeidsliv og – jeg vil si – det gode demokrati.

Når jeg tar ordet, er det fordi jeg både i denne saken og i forrige sak hørte hva representanten for Nordisk frihet sa. Hører forsamlingen hva de sier, at flyktninger ikke skal integreres i det nordiske samfunnet? Hva betyr egentlig det? Det betyr at det sitter parlamentarikere i denne forsamling som mener at asylretten ikke skal være reell, og at dermed skal demokratiet i de nordiske land, i både nasjonal og internasjonal forståelse, undergraves. Dette må bekjempes og avvises på prinsipielt og tydelig grunnlag. Det er så fint at det er så bred tilslutning om både den forrige resolusjonen og den nåværende. Men vi må være tydelige i vårt språk i tillegg. Vi må avvise disse folkene, for de undergraver det som er kjernen i det nordiske samarbeidet, nemlig integrasjon, likestilling, rettferdighet og rettsstat. Det er dette det handler om. Derfor er det viktig å si dette så tydelig fra talerstolen, vil jeg si.

Så vil jeg legge til at det spørsmålet som Stein Erik Lauvås har stilt på vegne av den sosialdemokratiske gruppen, er veldig viktig, for den utviklingen vi har sett i en rekke andre nordiske land, handler nettopp om at vi får undergrupper i arbeidslivet som er subkulturer, og som blir en underklasse i arbeiderklassen. Det vil på sikt også i de nordiske land definitivt undergrave den nordiske modellen, skape ustabilitet i det nordiske arbeidsmarkedet. Derfor er det viktig at den konservative gruppen svarer på det spørsmålet Lauvås har stilt.