Christian Juhl (Replik)

Information

Speech type
Reply
Speech number
275
Speaker role
Nordisk Grøn Venstre
Date

Proceduren i Nordisk Råd er vældig fleksibel, synes jeg, når jeg nu kan stå hernede og svare og man kan stå deroppe på talerstolen og spørge.

Jeg vil sige så meget til Bertel Haarder, at nu har vi i hele vores tid og i mange, mange hundrede år før først og fremmest brugt den hardcoreudenrigspolitik at have en hær. Millioner af mennesker er døde, og derfor har jeg det sådan, at når vi bruger 0,5 pct. på konfliktmægling og nogle få procent på FN’s sikkerhedssystem, men mange, mange penge på det andet, vil jeg gerne have, at vi afbalancerer det. Jeg vil gerne have, at vi bruger rigtig mange flere kræfter på at forhindre konflikter, på at snakke os til rette og have et meget, meget stærkere diplomati og på udviklingsbistanden. Jeg synes, vi bruger for meget på det hårde, hvor vi viser muskler, og for lidt på det bløde, hvor vi prøver at række hånden frem.

Jeg tror, der er mange ubrugte diplomatiske muligheder for at komme i dialog med russerne. Jeg har intet til overs for Putin, men jeg mener, at der må findes veje til, at vi kan leve sammen som naboer, selv med det russiske folk.