Martin Kolberg (Replik)

Information

Speech type
Reply
Speech number
305
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe
Date

Jeg takker ydmykt, vil jeg si, for presidentens gode tale. Det som var hans budskap til oss, slik jeg hørte det, var at forutsetningen for at Norden fortsatt skal være en kraftfull fredsmegler, er at vi har et godt og likestilt samfunn. Det var det presidenten sa. Derfor har jeg et spørsmål til presidenten som sosialdemokrat, som jeg er:

Presidenten og jeg er nesten like gamle, og sammen med Bertel har vi bygd de nordiske samfunn på mange måter. Vi ser jo nå at vi har to utfordringer i de nordiske samfunn. Det ene er pressene fra markedskreftene om at velferden skal være markedsstyrt, hvilket vil føre til en annen fordeling av velferdsgoder. Det andre er en diskusjon vi også hadde her i dette plenum i går, nemlig synet på mennesker og innvandringen til de nordiske lands betydning for å greie å holde den nordiske modellen sammen.

Jeg ber ikke presidenten kommentere dette fra et innenrikspolitisk synspunkt, men jeg ber ham kommentere dette som et utgangspunkt for det at Norden fortsatt skal være en stemme i verden som blir respektert på grunn av vår likestillingskraft og vår rettferdighetssans.