314. Christian Juhl (Svar på replik)

Information

Speech type
Response to reply
Speech number
314
Speaker role
Nordisk Grøn Venstre
Date

Det er heller ikke sikkert, at jeg er helt uenig i det. Men jeg er ganske uenig i, at vi bruger 99 pct. af de dygtigste hjerner og af vores økonomiske og tekniske kapacitet til at styrke den militære del og kun 1 pct. til at styrke den konfliktforebyggende del. Det er det, jeg fremhæver i det her projekt: at der kan vi tage et lille skridt, så vi måske om nogle år bruger 2 pct. af vores fælles humane økonomiske kapacitet og så kun 98 pct. på militæret.

Jeg drømmer om en udvikling, hvor vi bruger mindre og mindre på militæret, fordi det bliver overflødigt, og mere og mere på den forebyggende indsats. Det har alle mennesker størst mulig gavn af. Det kan godt ske, det virker idealistisk i den nuværende verden og under de nuværende magtforhold, men på den lange bane er det den eneste måde, vi kan overleve på som menneskehed, altså hvis vi udvikler den tankegang. Det har vi gjort på sundhedsområdet, det har vi gjort på alle mulige andre områder, og det må være den grundlæggende tanke, at vi bruger mere på det forebyggende – og så kan vi altid bagefter slås om, hvor stor eller hvor lille den militære kapacitet kan være.

Men lad os samles om det her, for så kan vi tage et skridt fremad og få udlignet den asymmetri, der er mellem det forebyggende og militæret.