381. Jenis av Rana (Indlæg)

Tak, hr. præsident. I dag bliver vi bedt om at stemme nej til et ønske fra et mindretal - et af de mindste mindretal, som vi har i Norden, et mindretal, som i virkeligheden blot beder om mere anerkendelse. Er det, Norden er kendt for, hr. præsident, at sige nej til basale menneskelige ønsker fra et mindretal? Og er det det, Norden ønsker at være kendt for, kære nordiske kollegaer? Er det det, vi har rost os af disse dage, vi har været her i Finland? Nej, vel. Det er jo det modsatte, vi er stolte af i Norden. Vi er stolte af at kunne række verdens svageste vores hånd.

Hr. præsident, vi to repræsentanter fra Færøerne, Pauli Trond Petersen og jeg selv, bliver bedt om at stemme nej til vores eget ønske om, at vores land, Færøerne, må blive værdsat på lige fod med de andre nordiske lande. Vi færinger blev ydmyget i går, hr. præsident, da den danske udenrigsminister ydmygede os med sin larmende tavshed, da han blev stillet et meget enkelt spørgsmål vedrørende dagens forslag.

Det er ikke af bekvemmelighedsårsager, hr. præsident, at folk bor på de stormomsuste øer i Nordatlanten. Vi bor dér, fordi vi har Færøerne dybt i vores hjerter på samme måde, som også alle I andre bærer jeres moderland i jeres hjerter. Det ser jeg ikke mindst den 17. maj, da en af mine svigerdøtre er norsk. Hun lægger alt andet til side for sammen med sine børn at fejre den nation, hun altid vil bære dybest i sit hjerte.

Jo, der findes argumenter i forslaget, men jeg vil sige, som en Færøernes gode venner i Danmark sagde her i forgårs i en anden forbindelse. Han sagde: Modargumenter kan man altid producere. Det vil jeg også sige til den sidste taler. Man kan altid producere modargumenter, men politiske løsninger og ændringer kræver vilje. Ja, jeg vil sige, at de kræver mandsmod.

Vores reservationsforslag går ikke ud på at ydmyge nogen, men er et beskedent ønske til vores nordiske kollegaer om, at debatten om vores ønske om større selvstændighed i det nordiske samarbejde kan fortsætte med større deltagelse, end tilfældet har været tidligere.

Kære venner, jeg beder hver enkelt af jer om at tænke på Færøerne nogle få ekstra sekunder, før I stemmer. Tænk en ekstra gang på vore ydmyge ønsker. Tak for det.