46. Juha Sipilä (Svar på replik)

Information

Speech type
Response to reply
Speech number
46
Person
Speaker role
Finlands statsminister
Date

Ensinnäkin tämä elektroninen ID etenee hitaasti mutta varmasti digiasioista vastaavassa ministerineuvostossa. Toivottavasti siellä saadaan valmista. 

Tänä aamuna me keskusteltiin Future Forumissa terveydenhuollon uusista teknologioista ja siellä erityisesti tekoälyn tuomista mahdollisuuksista. Tässä meillä on myös yksi semmoinen alue, jossa digitalisoinnilla on hurjat mahdollisuudet, mutta samaan aikaan siellä on haasteita yksilönsuojan alueella ja datan suojaamisen alueella. Tämä on semmoinen asia, jossa kyllä kannattaa Pohjoismaiden välillä tehdä yhteistyötä, ja myös Isosta-Britanniasta saamme siihen kyllä kumppanin.

Mutta miten sitten olemme varautuneet ulkoisten vaikuttamisyritysten kohdalla? Suomessakin on vaalit ensi keväänä, useammatkin sellaiset. Me olemme varautuneet siihen huolehtimalla koulutuksesta ja kansalaisten medialukutaidosta, myöskin tehostaneet viranomaisyhteistyötä, mutta Ruotsin viranomaisten kampanjasta oppineena Suomessakin tulee olemaan vaalivaikuttamisen koulutushanke, jonka tavoitteena on lisätä puolueiden, viranomaisten ja kansalaisten tietoisuutta vaalivaikuttamisesta, ja tähän syntyy myös​​​ opetusaineisto koskien vaalivaikuttamista. 

Skandinavisk oversættelse:

För det första avancerar detta elektroniska ID sakta men säkert i ministerrådet för digitalisering. Förhoppningsvis blir det snart färdigt. 

I morse diskuterade vi i Future Forum ny hälsovårdsteknologi och i synnerhet möjligheterna med artificiell intelligens. Det är också ett område där digitaliseringen har enorma möjligheter, men samtidigt finns det utmaningar i integritetsskyddet och skyddet av data. Det här är en fråga där de nordiska länderna vinner på att samarbeta, och vi kan säkert också få med Storbritannien som partner.

Men hur har vi då förberett oss på försök till påverkan utifrån? Vi har flera val i Finland i vår. Vi har förberett oss genom att satsa på utbildning och medborgarnas mediekompetens och intensifierat samarbetet mellan myndigheterna, men uppmuntrade av Sveriges myndighetskampanj ska vi också i Finland ordna ett utbildningsprojekt för att öka partiernas, myndigheternas och medborgarnas medvetenhet om valpåverkan, och det utarbetas också utbildningsmaterial om valpåverkan.