96. Anne Berner (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
96
Person
Speaker role
Finlands samarbejdsminister
Date

Ärade president, bästa ledamöter i nordiska rådet! Helt nyligen har vi igen fått dåliga nyheter om vår planet. Den internationella klimatpanelens rapport i början av månaden var tydlig: vi har all orsak att stoppa den globala uppvärmningen vid en och en halv grad, och hittills planerade åtgärder räcker inte. Tidigare i år slog en bred internationell forskarpanel fast att utarmningen av naturens mångfald inte kommer att hejdas utan betydande förändringar i mänsklighetens beteendemönster. Vetenskapens besked till oss är klart: vår nuvarande livsstil överbelastar vår planet och är ett hot mot oss själva. Vi kan inte fortsätta som förr. År efter år placerar de nordiska länderna sig bra i internationella jämförelser av hur långt världens länder har kommit med att uppnå hållbar utveckling.

De 17 globala målen i Agenda 2030 som antogs av FN i New York 2015 inrymmer många globala utmaningar och Norden har mycket att erbjuda för att lösa dem. Våra framgångar döljer ändå en offentlig hemlighet som vi inte kan vara stolta över. Vår livsstil och konsumtion har betydande konsekvenser utanför Norden, och ifall jämförelserna beaktade också dem skulle vårt välstånd inte platsa lika högt.

Inom Nordiska ministerrådet har det gjorts långsiktigt arbete för hållbar utveckling. Denna redogörelse gäller det nordiska samarbetet för hållbar utveckling 2018 som under perioden 2017-2020 drivs inom det nordiska Generation 2030-programmet. Samarbetsministrarna har beviljat 3 miljoner danska kronor till detta arbete detta år. Programmet gäller å ena sidan integreringen av de globala målen i allt nordisk samarbete, å andra sidan särskilda satsningar på att skapa uppmärksamhet och engagemang för de globala målen bland aktörer i Norden. Nordiska ministerrådet och dess sektorer har under detta år verkat för att de 17 globala målen ska vara integrerade i verksamheten. Detta gäller allt från ministerrådets budget 2019 till projektmallar, samarbetsprogram och de nordiska institutioners anslag. Även den nordiska hållbarhetsstrategin kommer framöver att innehålla hänvisningar till Agenda 2030. 

Ärade president! Det är viktigt att nordiskt samarbete kring Agenda 2030 bidrar till en uppriktig och konstruktiv dialog om de utmaningar vi i Norden står inför för att nå i mål före år 2030. Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion är ett av de mål som de nordiska länderna har svårast att uppnå, vare sig det gäller vår livsstil här hemma eller hur den påverkar andra länder. Det nordiska programmet sätter därför fokus på mål 12. Under året har mycket hänt och jag nämner här tre saker.

Under det första halvåret diskuterade alla ministerråden hur deras ämnesområden relaterar till Agenda 2030, och specifikt till det valda temat hållbar konsumtion och produktion. Alla ministerråden kan se tydliga kopplingar mellan sitt arbete och de 17 globala målen och mål 12. Vi verkar också utåt, i samarbetet medverkar nordiska kommuner, civilsamhället, forskare, privata sektorn och inte minst de unga i Norden. Det finns ett behov av växelverkan mellan generationer om vi ska komma i mål innan 2030. 

Här vill jag särskilt lyfta fram ReGeneration 2030, en ungdomsrörelse som med stöd från Nordiska ministerrådet i somras samlade unga från hela Östersjöregionen till ett ungdomstoppmöte  på Åland om de globala målen, med fokus på just hållbar konsumtion. Ministerrådet har gett stöd till ytterligare två toppmöten på Åland 2019 och 2020.

Under det senaste året har Generation 2030-programmet bidragit med analyser och perspektiv i många debatter runt om i Norden och i internationella sammanhang. En höjdpunkt var ett nordiskt sidoevenemang om de globala målen på FN:s årliga politiska högnivåforum. Här presenterade ministerrådet en analys av hur vi ligger till med att uppnå mål 12 i Norden. Presentationen väckte bred respons om utmaningarna man står inför.

Nordiska ministerrådet fortsätter med att främja Agenda 2030 med speciell fokus på frågor där samarbete skapar mervärde. Hållbar konsumtion och produktion är ett exempel på en gemensam utmaning som vi är skyldig att tackla tillsammans för kommande generationers skull. Tack för ordet.