111. Barbara Gaardlykke Apol (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
111
Speaker role
UNRs Præsident
Date

Tak for ordet, ordfører. Kære nordiske venner. Jeg skal på vegne af Ungdommens Nordiske Råd give jer en lille hilsen og tage nogle initiativer for det kommende år.

Gennem weekenden havde Ungdommens Nordiske Råd sin årlige session. På sessionen har vi debatteret en masse spændende og interessante emner, og vi har fundet nogle målsætninger for det kommende år. Vi har i alt vedtaget 22 resolutioner, bl.a. om plast i havet og om menneskerettigheder oppe i rummet. Vi har diskuteret psykisk sundhed blandt unge, og vi har diskuteret ligestilling. Vi vil have Norden på skoleskemaet og en fælles ansøgningsportal for videregående uddannelser. Vi vil have fri snus i hele Norden, og vi vil have jer til at lægge pres på de færøske myndigheder om at indføre fri abort på Færøerne, således at alle nordiske kvinder i hele Norden er ligestillet til selvbestemt og sikker abort. Vi bakker også op om Færøernes ansøgning om fuldt medlemskab i Nordisk Råd.

Det er jo vores tradition, at vi afholder vores session weekenden før jeres session. Det medfører bl.a., at vores nyvalgte præsidiemedlemmer er veloplagte og klar til at gøre ungdommens stemme gældende i Nordisk Råd. Ungdommens Nordiske Råds opgave er at være et samlet talerør for den politiske ungdom i Norden. Som I nok alle sammen ved, deltager UNR's præsidiemedlemmer i alle Nordisk Råds møder med taleret, men dog ikke med stemmeret eller retten til selv at fremlægge forslag. Men jeg synes alligevel, at det er på sin plads at fremhæve, at mere end halvdelen af de resolutioner, som vi vedtog sidste år, på et eller andet plan blev løftet i Nordisk Råd. Det betyder, at UNR's tilstedeværelse flytter noget. Derfor vil jeg stærkt anbefale jer at kigge vores slutdokument igennem. Det indeholder nemlig alle de 22 resolutioner, som UNR har vedtaget over weekenden. For jeres vedkommende betyder det selvfølgelig, at det er 22 ideer til medlemsforslag, og det håber jeg virkelig at I vil gøre brug af. Vi i Ungdommens Nordiske Råd ser frem til at samarbejde med jer det kommende år. Tak.