145. Mogens Jensen (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
145
Person
Speaker role
S-gruppens talsperson
Date

Fru præsident, kære kolleger.

Også i den socialdemokratiske gruppe er vi jo fuldstændig enige i sprogdeklarationens hensigter, og vi er også glade for og tilfredse med det arbejde, som er foregået i forhold til at udbrede kendskabet og muligheden for, at vores befolkninger i størst muligt omfang behersker selvfølgelig dels deres eget sprog, dels også gerne andre nordiske sprog, og at vi har en fælles stærk sprogforståelse på tværs af de nordiske lande. Det er mange indsatser, der skal gøres her, og der kan slås ned på mange ting i de landerapporter, som også er fremkommet her til sessionen. Men jeg vil fremhæve to ting.

Den ene var sådan set det, som min kollega her talte om for lidt siden, nemlig hvad vi også kan gøre på medieområdet for at sikre, at vi får styrket sprogforståelsen, og der er stærke muligheder her. De fleste af os har jo måske fået en del af vores nordiske ordforråd gennem de serier, vi har set. Nu blev der nævnt Skam, og den kender vi jo til, men i min barndom var det jo Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg og den slags. Det har betydet meget for sprogforståelsen, tror jeg, på tværs af de nordiske lande. Det er meget andet af det, vi laver, så det at have fokus på public service-stationernes forpligtelser og det, som vi også arbejder med for at fjerne geoblokeringen, så public service-stationernes udsendelser kan ses over hele Norden, er vigtigt.

Den anden del handler så om, hvordan vi får det her bedre integreret i undervisningen i skolen i de nordiske lande, og der vil jeg også gerne spørge ministeren, hvor stor en betydning det har, at vi får det her stærkere ind i arbejdet med udbredelsen af sprogdeklarationens hensigter, altså det at styrke undervisningen i nordiske sprog i de enkelte uddannelsessektorer i de enkelte lande. Det tror jeg faktisk er meget vigtigt.