174. Lorena Delgado Varas (Replik)

Information

Speech type
Reply
Speech number
174
Speaker role
NGV-gruppen
Date

I Chile pågår en utredning där den internationella organisationen Hijos y Madres del Silencio - "mödrar och barn av tystnaden" - är delaktig. I utredningen deltar också representanter från rättsväsendet och parlamentet. Man har kommit fram till ett nätverk som systematiskt har genomfört illegala adoptioner, främst under diktaturen. Där har det också funnits en svensk bulvan som har haft kontakt med svenska adoptionsorganisationer. 

Tyvärr har ingen svensk representant deltagit i utredningen. Detta gäller inte bara svenska adopterade utan många nordiska adopterade. Hittills är 641 svenska adopterade del av utredningen, men man tror att det är uppemot 10 000 adopterade till hela världen under åren 1974-1990 som blivit adopterade under rättsosäkra förhållanden. Det kan vara barn som har dödförklarats eller barn som orättfärdigt tagits från många gånger fattiga föräldrar. 

Med tanke på att de nordiska adoptionsorganisationerna samarbetar tätt genom en nordisk paraplyorganisation och gemensamma konferenser i Finland förra året, hur jobbar utrikesministrarna med att säkerställa att barn som adopteras till Norden adopteras på ett rättssäkert sätt? Hur kan vi vara föregångare i att ha rättssäkra adoptioner, till exempel inte adoptera från diktaturer? Hur kan vi reparera skadan för barn som har adopterats rättsosäkert? Jag tänker att den svenska utrikesministern kan svara.