288. Johanna Karimäki (Replik)

Information

Speech type
Reply
Speech number
288
Speaker role
Midtergruppen
Date

Arvoisa presidentti! Haluan kiittää aloitteentekijää tärkeästä aloitteesta ja toivon, että tämä aloite saa hyvän ja perusteellisen käsittelyn.

Nythän on niin, että kun turvapaikanhakijoita on tullut paljon, niin on voinut tulla hätiköityjäkin päätöksiä. Suomessa on esimerkiksi turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja pidennetty, on ollut vaikeuksia tulkkauksen kanssa, ja sitten on vielä sekin, että on tiettyjä maita, niin kuin Afganistan ja Irak, joissa on katsottu olevan turvallisia alueita ja turvattomia alueita, joten ihminen on voitu lähettää sellaiseen maahan, jossa on turvattomia alueita. Nämä ovat sellaisia poliittisia linjauksia, joissa Pohjoismaat vastuullisina, inhimillisinä demokratioina voivat ottaa inhimillisemmän näkökulman ja toimia yhteisten sääntöjen pohjalta. 

Skandinavisk oversættelse:

Ärade president! Jag vill tacka förslagsställaren för ett viktigt förslag och hoppas att det ska få en bra och grundlig behandling.

Nu är det ju så att då det kommit så många asylsökande har det också kunnat fattas förhastade beslut. I Finland har till exempel handläggningstiderna för asylansökningar förlängts, det har förekommit problem med tolkningen, och dessutom finns det i vissa länder såsom Afghanistan och Irak både säkra och osäkra områden, och därför har människor kunnat utvisas till länder där det finns otrygga områden. Det här är politiska beslut där de nordiska länderna som ansvarskännande, humana demokratier kan inta en mer human synvinkel och handla enligt gemensamma regler.