353. Nils Aage Jegstad (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
353
Speaker role
Udvalget for Vækst og Udvikling i Norden
Date

I 2016 ferdigbehandlet Nordisk råd en rekommendasjon om flysikkerhet og arbeidsvilkår i flybransjen, fremsatt av den sosialdemokratiske gruppen. I ettertid har Nordisk råds medlemmer i utvalget for vekst og utvikling møtt de nordiske transportministrene, hvor bl.a. spørsmål om sikkerhet og arbeidsvilkår innen luftfarten ble drøftet.

I januar 2017 offentliggjorde Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité, SAMAK, rapporten "Fremtidens flytrafikk på fair vilkår". Rapporten, som er utarbeidet med representanter fra alle de nordiske land, presenterer en felles nordisk politikk som kan takle de prioriterte politikkområdene, bl.a. slik som atypiske ansettelser, hjemmebase og unfair konkurranse med tredjeland. Utover dette inneholder rapporten 30 forslag for en ny nordisk luftfartspolitikk på både nasjonalt og internasjonalt, europeisk nivå.

Den sosialdemokratiske gruppen i Nordisk råd leverte så inn et representantforslag om en felles nordisk luftfartspolitikk innen EU, i januar 2017. I medlemsforslaget hevdes det at den store veksten i luftfarten de senere år har påvirket arbeidstakerrettighetene, konkurranseevnen og sikkerheten i negativ retning. Dette har ført til en del uenighet i utvalget, først og fremst vedrørende spørsmål hvorvidt usikre og dårlige arbeidsvilkår for flyvende personale kan resultere i dårlig flysikkerhet for passasjerene. 

Det ble derfor holdt en høring for å belyse spørsmålet om denne koblingen. I september 2017 inviterte utvalget Yngve Carlsen fra Norsk Flygerforbund til utvalgsmøte for å belyse problematikken. Han er pilot i SAS, men har også sittet i SAMAKs arbeidsgruppe som la frem rapporten. For å få spørsmålet belyst ytterligere av en ansvarlig myndighet samt fra et regulært flyselskap og et lavprisselskap, inviterte utvalget også inn en representant for svenske Transportstyrelsen samt flyselskapene Norwegian og SAS. SAS bekreftet for egen del at de ikke kan dokumentere at det er noen kobling mellom flysikkerhet og ansettelsesvilkår. Det samme gjorde representanten for svenske Transportstyrelsen. Norwegian fortalte om Norwegians ansettelsesvilkår og konkurransevilkår. Norwegian legger lønn og arbeidsvilkår i de landene hvor flyene har sin base, til grunn for sin politikk, da de ansatte rekrutteres lokalt.

Etter høringene foreslo Den konservative gruppen, Midtengruppen og Nordisk frihet at man ikke ønsket å arbeide videre med dette spørsmålet. Som det fremgår av denne redegjørelsen, er spørsmålet allerede grundig belyst. Dessuten befestet høringen inntrykket av at nordiske flyselskap setter sikkerheten i høysetet.