354. Pyry Niemi (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
354
Person
Speaker role
S-gruppen, talsperson for reservation
Date

Fru president! Jag vill tacka Nils Aage, som har varit med i den här processen och i övriga ärenden i vårt utskott. 

Jag ska läsa upp några rubriker från nordiska tidningar.

"Kostnadsjakten sätter flygsäkerheten på spel."

"Usla arbetsvillkor går ut över flygsäkerheten."

"Ryanairs piloter i fyra länder strejkar" - där har 300 varslats om uppsägning. 

Som socialdemokrat vill jag vara väldigt tydlig med att vi inte är emot konkurrens över huvud taget. Vi tycker att det är bra att det finns konkurrens inom luftfarten. Det har också satt en ny prägel på såväl den nordiska och europeiska luftfarten som den globala. Det är inte fel med sund konkurrens.

Då understryker jag dock sund konkurrens. Precis som att det i det förra ärendet, när det gällde sjösäkerheten och sjöfartens rätt till sjysta villkor, handlade om sjösäkerhet handlar nämligen detta om flygsäkerhet. Det kan inte vara skäligt att piloter och även kabinpersonal får oskäliga arbetsvillkor i form av dåliga scheman, långa arbetspass, stressiga arbetsplatser och stressiga arbetsmiljöer. Stressen i form av att hela tiden vara tvungen att vänta på att eventuellt bemanna ett flygplan, om man har den typen av anställning, kan inte heller skapa de mest trygga arbetsvillkoren för dem som arbetar i kabinen och i cockpit. 

Vad vi vill komma fram med i den här formen av medlemsförslag och tanke i betänkandet är att vi ska belysa just flygsäkerheten inom Norden. Vi har en hög flygsäkerhet; det är jag medveten om. Det sker faktiskt få incidenter; det är jag också medveten om. Men vi vill ändå belysa de utmaningar som personalen ger uttryck för. Precis som när det gäller sjöfolkets rätt att få bra, sjysta villkor och motverka social dumpning vill vi i samverkan mellan de nordiska regeringarna, genom att vi är en gemenskap, ge en liten genomlysning av om vi kan göra detta lite bättre på nordisk nivå. Kan vi medverka till att skapa bättre villkor för dem som arbetar inom luftfarten? Kan vi på det viset också skapa en känsla hos oss som passagerare av att flygbolagen gör sitt allra yttersta för att skapa en god nivå av flygsäkerhet? Det handlar också om att vi som passagerare när vi betalar för biljetterna ska veta att pengarna går till sjysta villkor för personalen på flygplanen. 

Jag yrkar bifall till den socialdemokratiska reservationen.