The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Mark Levengood värd för Nordiska Rådets prisutdelning

08.09.14 | News
Mark Levengood
Photographer
Anna-Lena Ahlström
Den populäre finlandssvenske författaren och programledaren Mark Levengood blir värd för utdelningen av Nordiska Rådets litteratur-, barn- och ungdomslitteratur, musik-, film- och miljöpriser i Stadshuset den 29 oktober i Stockholm.

Prisutdelningen kommer äga rum i den förnäma Blå Hallen, där även Nobelbanketten håller rum.

Mark Levengood gläder sig stort över att få anta rollen som konferencier för utdelningen av Nordiska rådets priser.

- Den ska omges av glans och ära, utbrister han, och berättar samtidigt att han faktiskt bor granne med en nobelpristagare i litteratur. Så, det var väl följdriktigt att det var jag som fick uppdraget. Säger han med glimten i ögat.

Samtliga nominerade kommer vara närvarande och får först då reda på vem som vinner Nordiska Rådets pris och 350.000 danska kronor. Prisen överlämnas av förra årets vinnare Kim Leine, Selina Juul, Sisse Graum Jørgensen, Pekka Kuusisto, Seita Vuorela och Jani Ikonen.

Den svenska duon Triple&Touch binder samman kvällen musikaliskt.

SVT2 sänder ett specialproducerat program från prisutdelningen och med vinnarna i studion.

-Sveriges television är mycket glada över detta tillfälle att få lyfta den nordiska kulturen. Vi vet att det finns ett stort och engagerat intresse för vad som händer i våra nordiska grannländer. Att i en direktsändning få möta pristagarna direkt efter ceremonin i Stadshuset för ett fördjupat samtal känns som det absolut bästa vi kan erbjuda våra tittare, säger Clara Mannheimer, Programbeställare Kultur & Evenemang, SVT.

Programmet visas även i efterhand på de övriga nordiska public service-kanalerna.

Prisutdelningen äger rum i samband med Nordiska Rådets session från den 28-30 oktober, då de nordiska parlamentarikerna även möter de nordiska stads-, utrikes-, finans- och samarbetsministrarna i Riksdagen i Stockholm.