The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Anmälan till fel A-kassa kan medföra förlorad rätt till ersättning

Personer som blir arbetslösa kan förlora rätten till inkomstrelaterad ersättning om de ansöker om medlemskap i fel a-kassa. Hindret kan drabba både gränsarbetare och personer som bott och arbetat i Sverige.

Information

Serial number
14-150
Affected countries
Sweden
Category
Arbetsmarknad
Which country can solve the issue?
Norden
Status
Solved
Priority of the Freedom of Movement Council
No

Gränshindret är löst genom lag- och förordningsändringar som trädde i kraft den 2 juli 2018. I lagen har tydliggjorts att rätten till inkomstrelaterad ersättning förutsätter medlemskap under minst tolv sammanhängande månader. I förordning anges vilka avbrott i medlemskapet som arbetslöshetskassan ska bortse från när den prövar om medlemsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen är uppfyllt.

För en gränsarbetare bosatt i Sverige som arbetar i Danmark gäller arbetslandets lagstiftning avseende den sociala tryggheten under tiden för arbete. Om personen blir helt arbetslös gäller istället bosättningslandets lagstiftning. För att erhålla inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning från den svenska arbetslöshetsförsäkringen krävs enligt praxis medlemskap i svensk arbetslöshetskassa under tolv sammanhängande månader. Personen kan tillgodoräkna sig försäkringsperioder från tiden i Danmark som då likställs med medlemstid vid prövning av medlemsvillkoret.

Problem kan uppstå vid övergången från arbetslandets arbetslöshetsförsäkring till bosättningslandets arbetslöshetsförsäkring. Om en gränsarbetare eller annan person återvänder till Sverige efter arbete inom EU/EES måste han eller hon ansöka om medlemskap i en svensk arbetslöshetskassa omedelbart i samband med övergången mellan länderna. Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrift (IAFFS 2016:2) ska inträde begäras i den arbetslöshetskassa vars verksamhetsområde närmast motsvarar den sysselsättning han eller hon hade i arbetslandet. Om personen inte ansöker direkt kan ett avbrott i den pågående perioden uppkomma. Det är avbrottet i medlemskapet som är orsaken till att personen förlorar rätten till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning, inte att anmälan gjorts till fel a-kassa.

Det händer att gränsarbetaren ansöker om inträde i ”fel” svensk a-kassa.  Ofta vill man gå tillbaka till sin gamla a-kassa, men om man har arbetat i en annan bransch i utlandet är det inte möjligt att få inträde som gränsarbetare i den gamla a-kassan. Skickas inträdesansökan till fel a-kassa och den a-kassan hänvisar personen till en annan a-kassa, får den sökande inte ta med sig datumet för den ursprungliga inträdesansökan när inträde beviljas till den rätta a-kassan. Istället gäller ansökningsdatumet till den rätta a-kassan vilket kan få till följd att det uppstår ett glapp i försäkringsperioden. Detta kan i sin tur medföra att den sökande mister rätten till inkomstrelaterad ersättning och gränsarbetaren kan då enbart få ersättning enligt grundförsäkringen.

Hindret kan även uppkomma för personer som bor och arbetar i Sverige och måste byta arbetslöshetskassa med anledning av nytt arbete.

Example

Johan bor i Sverige och arbetar i Danmark, har en lön på 30 000 DKK i månaden och betalar varje 23 månad in 443 DKK till sin danska a-kassa. Johan blir helt arbetslös och ska då anmäla sig till den svenska a-kassan. Tyvärr anmäler han sig till fel a-kassa i Sverige. När Johan anmäler sig till rätt a-kassa kommer han att kunna bli medlem. Om det har uppstått ett glapp i försäkringsperioden kommer Johan inte att få ersättning från inkomstbortfallsförsäkringen. Det betyder att Johan inte kan få den maximala a-kassa på 20 020 SEK som han är berättigad till utan endast en grundersättning på 8 030 SEK före och ca 6 200 SEK efter skatt. Han går således miste om 11 990 SEK per månad.

Who is affected?

Gränspendlare bosatta i Sverige som nyligen blivit helt arbetslösa och söker arbetslöshetsersättning i Sverige. Även personer som bott och arbetat i Sverige kan drabbas av ett avbrott vid byte av medlemskap från en a-kassa till en annan ifall det uppstår ett uppehåll i medlemskapet.

Proposed solution

Inför fyraveckorsregel för personer som ansöker om medlemskap i svensk a-kassa. Det betyder att man ger både den som ansöker om medlemskap och a-kassorna möjlighet att under dessa fyra veckor finna rätt a-kassa åt den arbetssökande utan att personen ifråga förlorar sitt sammanhängande medlemskap och går miste om möjligheten att få en inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning.

Last reviewed by
Arbetsmarknadsdepartementet, Sverige 29.11.2018
Contact information