The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Vuxenutbildningsstödet till löntagare som blir studieledig

En gränsarbetare som bor i Finland och har arbetat en kort period i Sverige under de senaste åtta åren kan inte få vuxenutbildningsstöd.

Information

Serial number
14-158
Affected countries
Finland
Category
Social och hälsa
Which country can solve the issue?
Norden
Status
Solved
Priority of the Freedom of Movement Council
No

För att få vuxenutbildningsstöd i Finland måste den sökande uppfylla följande förutsättningar:

  • ha en arbetshistoria som sträcker sig minst åtta år bakåt, dvs. personen måste ha varit pensionsförsäkrad i Finland under de senaste åtta åren,
  • det nuvarande arbetsförhållande ska ha varat i minst ett år med samma arbetsgivare och ska omfatta minst 18 timmar arbete per vecka,
  • personen vill vara studieledig utan lön i minst två månader, och
  • inte få annat stöd för studier

Kravet på att personen måste ha varit pensionsförsäkrad i Finland under de senaste åtta åren gör att avbrott i den tiden medför att personen inte kan få finskt vuxenutbildningsstöd.

Example

Camilla är finsk medborgare som är bosatt i Torneå sedan tio år tillbaka. De senaste åtta åren har hon också jobbat i Torneå med undantag för sex månader då hon jobbade i Haparanda. När hon nu vill studera vidare har hon inte rätt till finskt vuxenutbildningsstöd eftersom hennes tid som anställd i Haparanda medför att hon har ett avbrott i sin tid som pensionsförsäkrad i Finland. Därmed uppfyller hon inte kravet på att ha en åttaårig arbetshistoria i Finland.

Proposed solution

Istället för de förutsättningar som nämns ovan kunde utgångspunkten vara att den person som söker vuxenutbildningsstöd ska uppfylla så kallade arbetsvillkor för löntagare. Personen skulle i så fall beviljas stöd om hon/han har:

  • förvärvsarbetat i 26 veckor under de 28 senaste månaderna (granskningsperiod)
  • arbetat på minst 18 timmar i veckan
  • haft en på lön minst 1 154 euro/månad
Contact information