The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Eltariffer för Åland

Åland importerar större delen av sin elektricitet från Sverige via kabel som ägs av Kraftnät Åland AB. Kabeln är ansluten till det svenska regionalnätet som i detta fall ägs av Vattenfall regionnät AB, vilket innebär att Åland måste betala eltariffer till Vattenfall.

Information

Serial number
14-162
Affected countries
Sweden
Åland Islands
Category
Näringsliv
Which country can solve the issue?
Norden
Status
Cancelled
Priority of the Freedom of Movement Council
No

Eftersom att Vattenfall regionnät AB äger de 20 km luftledning som är ansluten till det statliga stamnätet i Sverige så betraktas Kraftnät Åland som en vanlig industrikund av Vattenfall, och ej som ett exportland. Åland har egen lagstiftningsbehörighet och en avreglerad elmarknad vilket borde klassificera Åland som exportland. Hade Kraftnät Åland varit anslutna direkt till svenska stamnätet hade så varit fallet.

Kraftnät Åland betalade år 2013 över 1 miljon Euro till Vattenfall i extra nätavgifter. En kostnad som i sista hand träffar åländska företag och konsumenter.

Kommentar från Ålands landskapsregering

Då Åland har egen lagstiftningsbehörighet över energifrågor skall Kraftnät Åland jämställas med det svenska stamnätsbolaget Svenska Kraftnät.

Landskapsregeringen på Åland konstaterar att frågan är komplex och att samsyn inte råder. Ålands infrastrukturminister Veronica Thörnroos har i april 2015 begärt ett möte med Sveriges energiminister Ibrahim Baylan för att diskutera möjligheterna som den nya kabelförbindelsen mellan Åland och fasta Finland medför. Förbindelsen möjliggör el-transitering mellan Sverige-Finland, vilket även är i linje med EUs ambition att underlätta energitransitering mellan nationerna. En förutsättning för att nyttja förbindelsens fulla potential är att avgiften för kabelförbindelsen mellan Åland-Sverige omförhandlas.

Kommentar från Sveriges regering

Med anledning av regionnätsavgiften om 1 miljon Euro menar Sverige att detta inte är helt korrekt eftersom frågeställningen är att Åland ska betala normala elnätsavgifter eller inte betala några elnätsavgifter, dvs. det är inte frågan om att Åland betalar någon extra elnätsavgift.

Enligt Sverige saknar det betydelse om Vattenfall klassificera Åland som industrikund eller exportland eftersom Vattenfall ändå inte skulle ha utrymme att besluta om att Åland inte ska betala elnätsavgift. Den avgörande punkten är, enligt Sverige, att Ålandsledningen är ansluten till en regionledning i stället för till en stamnätsledning.

Who is affected?

Åländska företag och konsumenter.

Last reviewed by
Miljö- och energidepartementet SE 08.08.2022
Contact information