104. Høgni Hoydal (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
104
Person
Speaker role
Nordisk grön vänsters talesperson
Date

Fru præsident, vi i den nordiske grønne venstregruppe hilser samarbejdsministrenes redegørelse velkommen. I det islandske formandskab har man sat fokus på ungdommen, havets ressourcer og på bæredygtighed på alle måder. Det, som vi lægger vægt på i den nordiske grønne venstregruppe, er ligestillingen blandt vore medborgere i alle vore visioner, også når vi skal implementere den store udfordring med klimaforandringerne.

Jeg vil bare fremhæve et enkelt eksempel, som også har med den nye vision at gøre, nemlig at skal den gennemføres i nordisk sammenhæng, så mangler vi en kontakt mellem vores landes parlamenter, Nordisk Råd og nordiske samarbejdsorganer. Jeg synes - og det har jeg også foreslået før - at det burde være sådan, at alle de beslutninger, som vi træffer i Nordisk Råd, også skulle forelægges vores nationale parlamenter til debat og implementering. Jeg tror, det ville være et af de bedste redskaber til at give Nordisk Råd større relevans blandt vore medborgere og ikke mindst blandt vore unge og blandt vore parlamentarikere.

Vi føler, at det er sådan, at når vi har debatteret her i Nordisk Råd, og vi kommer hjem til vore parlamenter, er der ikke den kontakt mellem de nordiske mål og de enkelte parlamenter, og det gælder jo også med hensyn til at løfte udfordringen med de fleste grænsehindringer.

Så vores forslag skal også være, at vi i den kommende vision og i de kommende års samarbejde blandt samarbejdsministrene finder en løsning på, hvordan vi kan løfte de sager, vi behandler i Nordisk Råd, hjem til vore egne parlamenter, så alle sager kommer til debat i vore hjemlige parlamenter. Det ville være et redskab, som kunne hjælpe med at få gennemført de handlingsplaner, som vi kommer til at leve med de kommende år. Tak.