354. Thomas Jensen (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
354
Person
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Date

Tak, præsident, og tak, professor Michael Tjernström. Det oplæg bekræfter mig i, at klimaforandringerne er virkelige, og at klimaforandringerne er her nu. Det ses tydeligt kloden rundt. Vejrekstremer er den nye normal, og i tropiske egne hamrer rekordorkaner ind over land og smadrer alt på deres vej, i Arktisk forsvinder havisen og ændrer den traditionelle levevis, og i Norden kæmper vi med rekordmængder af nedbør, jordskred og oversvømmelser. Der har f.eks. været oversvømmelse i min hjemby, Silkeborg, i Jylland i Danmark, mens vi har været til den her session, hvor billeder i avisen viser, at folk ikke kan være i deres huse, og hvor næringsdrivende ikke kan være i deres virksomheder. Det påvirker os alle nu.

Det er vigtigt, at vi holder op med at tale om klimaforandringer som noget, vi skal standse, som noget, vi skal forhindre, for det er jo for sent, som vi også blev bekræftet i. Det er derimod ikke for sent at begrænse yderligere klimaforandringer, at forhindre klimaforandringerne i at løbe løbsk, at få klimaforandringerne til at blive indfaset over mange flere år, så vi og naturen har tid til at tilpasse os en ny balance. Det er derfor, den danske regering har lanceret et mål om at reducere udslippet med 70 pct. inden 2030. Det er om bare 11 år. Det er en monumental opgave, men det er også vores generations store kamp, og det er den kamp, vi ikke må fejle i.

Derfor går vi systematisk til værks i den nye danske regering. Vi reagerer ikke i panik. Vi laver nu her inden jul en klimalov, og i løbet af det her år laver vi også en klimahandlingsplan, hvor vi sætter mål og fortæller, hvordan vi skridt for skridt år for år vil prøve at nå i mål med de ambitiøse mål, vi har sat os. Næste år, når vi er samlet her, har vi i Danmark en køreplan for, hvordan vi skal reducere CO2-udslippet, og så må vi arbejde på, at politisk lederskab også bliver populært. Og jeg tror, vi har tidsånden på vores side. Tak for ordet.