384. Bertel Haarder (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
384
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Date

Tak, hr. præsident.

Det, som her foreslås, er allerede gennemført i Beneluxlandene; det er allerede gennemført i de baltiske lande. Jeg står her med de aftaler, der er indgået i de baltiske lande og i Beneluxlandene. Det er utroligt, at vi ikke med dette meget lange samarbejde, vi har haft i Norden, er på niveau med Beneluxlandene og de baltiske lande. Nu skal vi på niveau med dem, og det kræver, at statsministrene siger til samarbejdsministrene, at de skal sige til uddannelsesministrene, at nu er det tid til at få gennemført gensidig anerkendelse af uddannelser på akademisk niveau i Norden.

Men derefter skal vi tage fat i erhvervsuddannelserne, for der er absurde eksempler på, at man med en uddannelse i ét land ikke kan bruge den uddannelse i et andet land. Jeg har et eksempel nede i min taske på en dansk tømrer med mesterbrev og det hele, som ikke kan få lov at være tømrer i Norge. Jeg har i årevis kæmpet for, at svenske undersköterskar kan få lov at arbejde på danske hospitaler. Og da jeg selv var sundhedsminister, var der en kort periode, hvor de fik lov at arbejde, men da jeg så ikke var sundhedsminister mere, blev det ændret tilbage. Så fik vi den gamle blokering tilbage.

Det eksempel siger lidt om, hvad det er, det handler om, nemlig politisk vilje. Derfor vil jeg opfordre til, at vi i vores hjemlige parlamenter tager dette spørgsmål om anerkendelse af uddannelser fra de andre nordiske lande op. Tak, hr. præsident.