387. Jorodd Asphjell (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
387
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe
Date

Gode president.

Jeg er veldig enig med representanten Bertel Haarder. Vi snakker veldig mye om at vi er verdens mest integrerte region, men her klarer vi altså ikke å samordne enkle systemer for yrkesutdannelser mellom de nordiske land, der ungdom kan ta utdannelse på tvers, om det er i Sverige, Danmark, Finland, Norge eller på Island.

Er man utdannet snekker, rørlegger eller hva det skulle være, skal det være mulighet til å ta seg jobb i et annet nordisk land. For hvis vi ikke klarer å få til dette, greier vi ikke å få nok stolte fagarbeidere – stolte fagarbeidere som gjør sitt håndverk på en god måte, som sikrer god kvalitet ved å bygge barnehager, skoler, sykehjem osv. Det synes jeg samarbeidsministrene må ta riktig på alvor, sette seg sammen – sammen med utdanningsministrene – og se på hva slags utdanningssystem vi har i Norden, som ikke greier å ta opp i seg de utfordringene vi har når det gjelder dette.

I dag får vi fremmedarbeidere fra Baltikum, ufaglærte, som på en måte undergraver et organisert arbeidsliv, fordi vi ikke har nok fagarbeidere. Og vi undergraver et arbeidsliv som sikrer god lønn og god faglig kvalitet. Derfor er det så viktig at vi får dette plass.

Jeg er selv utdannet innenfor grafisk, og tidligere kunne vi jobbe som boktrykkere i Sverige, i Danmark osv., men i dag er det nesten helt umulig å kunne gjøre det på en ordentlig og god måte. Derfor må vi så fort som mulig få dette på plass. Så dette forslaget støtter vi og ønsker velkomment.