The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nordiska rådets priser lyfts på festival i Stockholm

08.03.18 | News
Fredag till söndag 5-7 oktober bjuder kulturfestivalen Best of Norden i samarbete med Nordiska museet in till spännande författarmöten, musik, samtal och filmvisningar. Festivalen syfte är att uppmärksamma Nordiska rådets priser och nordisk kultur.

Fredag till söndag 5-7 oktober bjuder kulturfestivalen Best of Norden i samarbete med Nordiska museet in till spännande författarmöten, musik, samtal och filmvisningar.

I samband med Best of Norden förra året visades för första gången film i Nordiska museets stora hall i en specialbyggd biograf. Den unika miljön lockade storpublik som ville se film och lyssna till samtal. I oktober är det dags igen.

Kulturen är kittet i hela det nordiska samarbetet. Det är därför vi satsar så mycket på Nordiska rådets priser, och det är därför Best of Norden är en så viktig festival, säger Britt Bohlin, Nordiska rådets direktör.

Syftet med festivalen är att lyfta nordisk kultur och att särskilt uppmärksamma kultur som är nominerad till Nordiska rådets prestigefulla priser.

Alla nominerade filmer kommer att visas och prisnominerade författare och filmskapare kommer att medverka. I fjol deltog bland andra Kirsten Thorup, som senare vann Nordiska rådets litteraturpris.

Våra samlingar och utställningar handlar om människors liv i Sverige och Norden igår, idag och i framtiden – därför är det extra roligt att få vara platsen där nordisk samtidskultur möts, säger Sanne Houby-Nielsen, Styresman Nordiska museet.

Vinnarna av Nordiska rådets priser tillkännages i Oslo den 30 oktober i samband med Nordiska rådets session.

Nordiska rådets priser tilldelas i kategorierna film, litteratur, barn- och ungdomslitteratur samt musik och miljö. Tretton nordiska författare är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. Från Sverige är Agneta Pleijel och Gunnar D Hansson nominerade

Best of Norden arrangeras av Nordiska ministerrådet och Kulturbyrån i samarbete med Nordiska museet på uppdrag av Nordiska ministerrådet, Nordiska rådet och Nordisk Film & TV Fond. Best of Norden arrangerades första gången 2014.