129. (Inlägg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
129
External speaker
Anne Jensdatter
Speaker role
Ungdommens Nordiska Råd
Date

Tusind tak for ordet. Mit navn er Anne Jensdatter, og i dag fylder jeg 21 år. Det synes jeg er relevant at nævne, for det er også min tvillingebrors 21-årsfødselsdag, og det er meget spændende at kigge på nu, vi taler om ligestilling. Jeg nævner mit navn, fordi navnet Jensdatter gør, at mange spørger, om jeg er fra Island. Det er jeg ikke, men da jeg var 4 år gammel, fik jeg at vide, at Hansen betød Hans' søn, og jeg nægtede at have et drengenavn, så mine forældre var nødt til at ændre det til Jensdatter. Allerede som 4-årig var kønsrollen så indgroet i mig, at jeg ikke kunne se på mig selv som andet end en pige. Det var den tendens til at snakke højt og tage ordet, der gjorde, at jeg de næste mange år skammede mig, hver gang en lærer fortalte mig, at jeg snakkede for meget i undervisningen, tog ordet for meget og var for dominerende. Det er de kønsroller, der gjorde, at min tvillingebror først for et år siden åbnede op om den sorg og nogle af de traumer, han havde gået rundt med i mange år, men som han ikke turde nævne.

Vi har i Ungdommens Nordiske Råd et helt konkret forslag, for vi ønsker, at Norden skal være et foregangsland med hensyn til at nedbryde de her kønsstrukturer. Vi mener, at et skridt i den rigtige retning er at indføre et kønsneutralt cpr-nummer. Og nu, vi snakker køn, er det også relevant at nævne, at vi ønsker muligheden for et tredje juridisk køn, for det er ikke alle, der føler sig som en mand eller en kvinde. Og apropos det, lgtbq+-rettigheder, er det ikke nok, at vi snakker om det til pride med regnbueflag; vi ønsker os, at det bliver indført på skoleskemaet i seksualundervisningen. Det er for sent, hvis man skal være gammel nok til at kunne have en alkoholpromille, før man lærer om, hvad lyst og kærlighed er. Vi ønsker frisindet tilbage i Norden, fordi unge nu ikke tør at gå i bad med hinanden, fordi de er bekymrede for deres eget kropsbillede.

Nu er min tid løbet ud, så nu må man meget gerne spørge mig om noget, komme med en replik, for jeg har lidt mere at sige. Tusind tak.