154. Christian Juhl (Inlägg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
154
Speaker role
Nordisk grön vänster
Date

Tak for forslaget til De Konservative. De har fundet et par gode idéer her, som vi skal prøve at gennemføre. Men jeg har to opmærksomhedspunkter. Cyberangreb er usynlige, og det er svært at identificere og straffe angriberne, for der er ingen afsendere på dem. Åbne samfund kan være sårbare, hvis ikke vi tænker os om, men vi skal også kigge os over skulderen og ikke kun tro, at det er de andre, kineserne eller russerne. Der er enkelte organisationer, men der er også såkaldte venner, som spionerer og ikke følger spillereglerne. USA overvågede Merkel i Tyskland og norske ministre uden at have spugt om det på forhånd. Det synes jeg er ganske uacceptalbelt, hvis de vil kaldes venner.

Det andet er, at centre for cybersikkerhed i nogle lande lægges inden for forsvarenes efterretningstjenester, men cyberangreb rammer jo ikke kun lande; det rammer også privatpersoner i form af tyveri af personlige data, brud på borgernes rettigheder, digital vold og hadangreb. Efterretningstjenesterne har ingen transparens og følger ikke civile standarder, og det betyder, at vi har et problem. Der er bl.a. en risiko for øget overvågning af egne borgere i kampen for cybersikkerhed. Hvorfor siger jeg så det? Det siger jeg, fordi den danske justitsminister i en debat her i salen på den her talerstol sagde følgende ord: "Med overvågning stiger friheden." og "Uden tryghed, ingen frihed." Og så gentog han det endda - "Med overvågning stiger friheden" - og vi måbede over hans tanke. Det er i hvert fald efter min mening en sætning, der giver stof til eftertanke, når vi bekæmper cyberangreb. Skal vi virkelig overvåges mere i vores eget samfund? Jeg foretrækker civile myndigheder med transparens, og jeg foretrækker, at vi alle sammen kan arbejde med det.

Så vil jeg til sidst også anbefale, at vi finder veje til i fællesskab at beskytte de whistleblowere, der hjælper os med at afsløre de her angreb. Tak for ordet.