The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Gränsöverskridande transporter av avloppsslam

Bottenvikens Reningsverk AB (BRAB), som ägs av Haparanda och Torneå städer tillsammans, har varit en av Sveriges största externslammottagare. Enligt BRAB har myndigheterna i både Finland och Sverige avsevärt ökat sina tillståndskrav de senaste åren, vilket har försvårat gränsöverskridande transporter.

Information

Serial number
24-033
Category
Näringsliv
Priority of the Freedom of Movement Council
Yes

Bakgrund

Den mottagna mängden sjönk från cirka 10 000 ton externslam per år från Finland till att under hösten 2023 ligga på ungefär 2 000 ton. Antalet intresserade transportörer har minskat på grund av avgifter och de krav som myndigheterna ställer. BRAB befarar att det inte kommer att finnas någon transportör när det aktuella tillståndet löper ut den 31 juli 2024. De flesta av tidigare transportörerna har valt att inte förlänga sina tillstånd på grund av ökade kostnader och administrativa hinder.

Example

Vid kontakt med Finlands miljöcentral (SYKE) menar myndigheten att transportörens tillstånd enbart innefattar transport från Tornio Vesi OY reningsanläggningar (som transportören angivit som avfallsproducent till deras tillståndsansökan) och att tillståndet inte omfattar privata avloppsbrunnar.

De privata avloppsbrunnarna ska enligt SYKE behöva (var och en) enskilda tillstånd. Tills idag har slammet transporterats med tillstånd (FI003663) både från Torne stads kommunala anläggningar och privata brunnar. Problemet med privata brunnar dök upp, när BRAB och transportören har varit i kontakt med SYKE och frågat råd för att kunna avhjälpa bristerna efter Länsstyrelsens tillsynsbesök.


Bottenvikens reningsverk har skapats för att kunna motta båda städernas avlopp. Haparanda och Torneå städer påpekar att avloppsslam via ledningsnätet över gränsen till BRAB är fortsatt helt i sin ordning, samtidigt som det enligt städerna betraktas som farligt avfall på vägarna vilket kräver omfattande administration och avgifter. Transportsträckan från Torneå till Haparanda är bara på några kilometer. De närmaste finländska anläggningarna ligger 20-30 kilometer från Torneå och kräver också lastbilstransport. 

Städerna upplever att EG nr. 1013/2006 inte underlättar hanteringen utan har skapat utmaningar för dem. Att varje avloppsbrunn skulle krävas ha sitt eget tillstånd är i stort sett en omöjligt att genomföras i praktiken, på grund av kostnader och administration.

Who is affected?

Boende i Haparanda/Tornio med privat brunn, transportföretag samt Tornion Vesi/Bottenvikens Reningsverk

Proposed solution

Att inte separata tillstånd krävs för transport av avloppsslam från privata fastighetsägare med enskild brunn.

Hvem kan løse dette problem?

Bottenvikens reningsverk föreslår att SYKE och Naturvårdsverket kunde överväga att utarbeta en ny modell för avfallsöverföringsanmälningar, så att det inte är obligatoriskt att registrera den enskilde avfallsproducenten, utan den skulle kunna märkas till exempel som "privata hushåll".