101. Annette Lind (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
101
Person
Speaker role
Præsidiet
Date

Mange tak for det, og også tak for samarbejdet, som Bertel Haarder og jeg har haft med MInisterrådet. Jeg var ikke helt sikker på, at vi kom i mål, men det gjorde vi. Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi støtter visionen om, at man skal have en mere bæredygtig og integreret region. Men samtidig er det sådan, at Præsidiet synes, at planerne om besparelserne i Nordisk Ministerråds budgetramme inden for Nordisk Ministerråd for kultur, uddannelse og forskning er baseret på en beslutning, der blevt taget, meget, meget få dage før pandemien brød ud.

Den blev taget den 20. februar 2020, og vi ved alle, at de fleste lande lukkede ned omkring den 11. marts. Den tid, der er fulgt efter, er gået hårdt ud over mange, ikke mindst kulturlivet, vores unge og uddannelserne. Da vi i Norden er ramt af en af de største pandemier i nyere tid, kræver det altså efter vores mening, at man tager hensyn til det i budgettet. Alle andre lande har også haft hjælpepakker, som kunne hjælpe kulturen, og derfor stod vi i en helt særlig situation, når man skulle spare på uddannelse og kultur.

Nordisk Råd har derfor ønsket, at de besparelser, som blev vedtaget inden pandemien, sættes på pause, indtil Nordisk Ministerråd har udarbejdet en evaluering af planen og vurderet den i forhold til den nye virkelighed, som det nordiske samarbejde, herunder om kulturlivet og uddannelse, er en del af. Præsidiet mener, at unges deltagelse i politiske processer er vigtig, og det er også derfor, vi på budgettet har fået en lille million til en en nordisk fond for unges arbejde med klima og biodiversitet. Vi håber rigtig meget på, at det kan blive udvidet. Det er også sådan, at vi har haft kulturbesparelser på 14,5 mio. kr. Det er lykkedes os i forhandlingen at få 15,1 mio. danske kroner, så vi kan bremse besparelserne inden for kultur og uddannelse, i forslaget til Nordisk Ministerråds budget for 2022.

Vi er glade for, at vi kan stoppe besparelserne, men vi vil selvfølgelig gerne fortsætte diskussionen. Og det, som vi har aftalt i forhandlingerne, er yderligere to ting. Ud over Ungdommens Fond for Biodiversitets og Klima er det selvfølgelig, at vi fortsat skal have en dialog om et Nordisk Ministerråd for transport. Det er sådan, at vi her i Nordisk Råd helt enstemmigt har sagt, at vi skal have et Nordisk Ministerråd for transport. Vi har grønne omstillinger på rigtig, rigtig store dele af transportområdet, vi har nye drivemidler, og derfor er det tvingende nødvendigt for os at have et ministerråd for transport. Vi har fået skrevet ind i aftalen, at vi kommer til at fortsætte dialogen. Det er vi glade for at vi har fået gjort, for vi synes, det er helt nødvendigt. Vi har i mange år både lavet reservationer og diskuteret det her, så den fortsatte dialog skal være der.

Det sidste, som vi diskuterede, var, hvordan vi skulle lave budgetsamarbejdet fremover. Der skal være langt mere gennemsigtighed og langt mere dialog. Det ønsker vi på Præsidiets vegne. Tak.