194. Linda Modig (Reply)

Information

Speech type
Reply
Speech number
194
Person
Speaker role
Midtergruppen
Date

Herr president! Tack, generalsekreteraren, för ett fint och kraftfullt anförande i sedvanlig ordning!

I nöden prövas vännen. Det är ett bekant svenskt talesätt. Vi befinner oss tyvärr fortfarande mitt i en pandemi. En osynlig fiende, i det här fallet ett dödligt virus, finns precis mitt ibland oss och har hittills orsakat tusentals dödsfall i Norden och Europa och miljontals i hela världen. Ändå har etablerade samarbetsstrukturer som EU och det nordiska samarbetet inte stått pall för prövningen. Skyddsutrustningen fastnade i EU-länder, och fraktfartyg blev plötsligt omdirigerade. Det var något av en vilda västern-situation, och många stod plötsligt sig själva närmast.

Ett av Natos mest karakteristiska drag är de ömsesidiga försvarsförpliktelserna. När det danska ordförandeskapet nyligen ordnade en nordisk försvarskonferens fick vi en fin briefing om Siriuspatrullens arbete på Grönland. Det var slående hur sömlöst de civila och militära uppgifterna utfördes.

Min fråga å Mittengruppens vägnar handlar därför om hur vi i de nordiska länderna i och utanför Nato utifrån vunna erfarenheter nu kan utveckla en civil-militär samverkan värd namnet och skapa en verklig solidaritet värd namnet som fungerar i ur och skur och inte bara i solsken.