198. Daniel Riazat (Reply)

Information

Speech type
Reply
Speech number
198
Person
Speaker role
Nordisk Grøn Venstre
Date

Herr president, ledamöter, åhörare och generalsekreteraren! Med risk för att det inte kommer att bli några applåder efter denna fråga väljer jag ändå att ställa den.

För 20 år sedan invaderade USA och en rad andra länder, inklusive nordiska länder, Afghanistan med Nato som en militär front. Den anledning som angavs utåt var att stoppa al-Qaida, en grupp som inte ens var från Afghanistan utan från en USA:s och Natos allierade, nämligen Saudiarabien. Under dessa år har hundratals människor dödats, och miljontals människor har tvingats fly till andra länder. Barn har förlorat sina föräldrar, och föräldrar har förlorat sina barn. Sjukhus och vårdenheter har attackerats av talibanerna och bombats av Natodrönare.

Efter 20 års invasion beslutades till slut att Natoinsatsen i Afghanistan skulle avslutas, och landet ligger nu i spillror. Talibanerna är betydligt starkare i dag än före invasionen. Flickors och kvinnors rättigheter begränsas kraftigt, avrättningar av talibanmotståndare sker varje dag och Afghanistan är nu i händerna på diktatoriska extremister med fruktansvärda värderingar.

De enda som gick vinnande ur detta krig var de vapenföretag, oljeföretag och säkerhetsbolag som gjorde miljarder i vinst. Min fråga till generalsekreterare Jens Stoltenberg är: Är ni nöjda med resultatet? Hur många gånger ska detta ske? Hur många gånger ska ni falskt påstå att man kan bomba länder till demokrati?