266. Gunilla Carlsson (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
266
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe
Date

Fru president! Tack till statsministrarna för alla era redogörelser! Jag villl också rikta ett stort tack till Jan-Erik Enestam för rapporten. Jag ser verkligen fram emot att ta del av alla de olika förslagen, och jag tror att vi kan jobba vidare med dem.

Det har lyfts fram mängder av olika reflexioner över den tid som vi har bakom oss. Det är verkligen ingen hemlighet att vi under de senaste två åren i Norden inte har lyckats med att fortsätta att vara en integrerad region. Men jag kan samtidigt känna en glädje över att det i dag ändå ges en bild av att vi vill komma vidare. Vi vill lära av den period som vi har bakom oss så att vi faktiskt ska bli ännu bättre efter pandemin än vi kanske var före den. Vi har kunnat konstatera under den här perioden hur integrerade vi faktiskt är i Norden. Vi arbetar i ett annat nordiskt land än det vi bor och har vår familj i. Vi studerar i ett annat nordiskt land, och vi har släkt och vänner i ett annat land än det vi själva bor i. Det är väl precis därför det har varit sådan utmaningar under de här åren. En av utmaningarna, och framför allt just denna, är att människor inte har kunnat ta sig till arbete, och inte heller till släkt och vänner. När man kapar möjligheten för människor att ta sig till sitt jobb och gör så att de faktiskt inte kan få en lön och inte kan betala för sitt husrum är det klart att människor blir frustrerade över situationen.

Jag hoppas verkligen att statsministrarna nu tar med sig detta, inte minst det här att när man behöver göra en förändring behöver man också ha en dialog innan man gör den. Det är människor som hamnar i en situation som är outhärdlig. Detta är ett exempel, och det finns många andra. Jag skulle önska att jag hade många fler minuter att tala på, men tack så mycket! Jag ser fram emot att vi tar det nordiska samarbetet många steg framåt den närmaste tiden.