272. Alexander Grandt (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
272
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe
Date

Tak for ordet, formand. To amerikanske præsidentvalgkampe er forsøgt at blive influeret af udenlandske kræfter gennem misinformation og fake news. Der er vist heller ikke nogen tvivl om, at den britiske udmeldelse af EU også blev påvirket af misinformation, fake news, fra udemokratiske kræfters side. Og når vi kigger på coronakrisen, kan vi vel også konkludere, at meget af den misinformation om vacciner og om smitten i sig selv kom fra regimer, der ville forsøge at destabilisere vores samfund yderligere.

Så når vi spørger os selv, hvad vi kan lære af coronakrisen, er vi også nødt til at komme med nogle svar på, hvordan vi kommer den misinformation og den type fake news til livs - fordi det har det ene formål at forsøge at destabilisere demokratiske lande, når vi står allersvagest i de største kriser. Og over for de her fake news står vi med nogle techgiganter, som for manges vedkommende er meget større, end vi er som enkelte lande. Men i demokratier er det os, der har magten, og derfor vil jeg bare gerne bruge min taletid på at anbefale de nordiske regeringer at gå sammen om en meget klar digital strategi om at stille techgiganterne til ansvar for, at den misinformation og den slags fake news får lov til at sprede sig på internettet.

Jeg tror på, at vi med en klar nordisk strategi kan komme misinformationen til livs. Og jeg mener, at vi skylder at stille de mennesker, der driver deres platforme, til ansvar for det forsøg på at destabilisere vores samfund, som sker. Tak.