354. Jaspur Langgaard (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
354
Speaker role
Midtergruppen
Date

Tak, hr. præsident. Om medlemsforslag om Norden for 5. pct. biojetfuel: Jeg kommer fra et land, hvor ca. 3-4 pct. af befolkningen arbejder i et andet land end Færøerne, og det er en tilgang, som vi er glade for, og en tilgang, som vokser, og det er måske også det samme, som vi ønsker at gøre i hele Norden. Vi ønsker at se Norden som ét arbejdsmarked.

Når der parallelt forhandles i Glasgow om ambitiøse reduktioner af udslip, kommer det til at lægge grunden til, at vi skal og må reducere menneskeskabt opvarmning og reducere udslippet af CO2 med mindst 50 pct. inden 2030.

Alle de nordiske lande har offensive klimamål og planer frem til 2030. Det at nå målene er helt afhængigt af, at udslippet reduceres så hurtigt som muligt i alle sektorer og selvfølgelig også på flyrejser. I en afventen af, at teknologien skal give Norden en effektiviseret luftfart, så vil bly- og drivstof spille en vigtig rolle i at reducere udslippet, samtidig med at der bliver flere og flere rejsende.

Flere nordiske lande er allerede i gang. Norge har krav, og Sverige, Finland og Island sidder med planer, men der skal mere til. Producenterne siger, de er klar. Med et fælles marked og øgede investeringer i biostoffer kan Norden reducere omkostningerne på biostoffer og på sigt skabe nye arbejdspladser, mens udslippet reduceres. Et fælles nordisk iblandingskrav på 5 pct. kan blive en win-win både for passagerer, erhvervslivet og klimaet, og sætte Norden på kortet i forhold til en grønnere luftfart i verden. Tak.