43. Sebastian Tynkkynen (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
43
Speaker role
Nordisk Frihed
Date

Arvoisa presidentti! Kun puhumme tulevista pyöreän pöydän keskusteluista, joissa muodostamme kantaamme ja sitä myötä suhtautumistamme Kiinaan, ja kun tässä ehdotuksessa puhutaan siitä, että kutsutaan keskeisiä kansainvälisiä toimijoita tämmöisten isojen pelurien lisäksi, niin toivoisin, että, myös kansalaisjärjestöpuolta kuultaisiin.

Ei ole kyse pelkästään Hongkongista, vaan Kiinassa elää todella vainottu uiguurikansa. Heitä viedään keskitysleireille, heillä teetetään pakkotyötä, heiltä varastetaan elimiä, heitä jopa tapetaan. Kiinassa on myös vähemmistöjä maan sisällä, joilla ei oikeastaan ole äänivaltaa.

Kun me käymme keskustelua siitä, miten Kiina laajentaa valtaansa maailmalla, niin jos kansainväliset toimijat eivät myös kiinnitä huomiota näihin kohtiin, he jäävät oikeastaan aika yksin.

Meidän pitäisi luoda sitä painetta, joten toivon, että myös näitä vainottuja ryhmiä puolustavia kansalaisjärjestötoimijoita voitaisiin kuulla näissä pyöreän pöydän keskusteluissa, kun muodostamme pohjoismaisella tasolla kantaamme meidän suhtautumisestamme Kiinaan.