66. Veronika Honkasalo (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
66
Speaker role
Nordisk Grøn Venstre
Date

Bästa president, ärade minister! De nordiska länderna ser sig själva globalt som länder som ambitiöst driver fram mänskliga rättigheter och kritiserar de länder som systematiskt skadar mänskliga rättigheter.

Med denna etos och dessa principer är det paradoxalt att de nordiska länderna aktivt bedriver vapenhandel även med länder som bryter mot mänskliga rättigheter. De nordiska länderna har inte heller någon garanti för att vapen som exporteras inte används mot civilbefolkningen i till exempel Jemen, Libanon och Palestina. Det pågående inbördeskriget i Jemen är en av vår tids värsta humanitära kriser. På grund av denna kris avbröt Finland 2018 utfärdandet av nya vapenlicenser till Förenade Arabemiraten, men man beviljade ytterligare 140 miljoner i vapenexportlicenser till samma land år 2020. Vänsterförbundet var det enda parti i Finlands regering som motsatte sig detta beslut. Även Sverige och Norge exporterar massivt med krigsmaterial till Förenade Arabemiraterna. I detta sammanhang är det viktigt att komma ihåg att Saudiarabien köper sina vapen just via Förenade Arabemiraterna.

Vapenhandeln med Israel är också aktiv och växer. Inget tyder på att till exempel Finlands import av krigsmateriel från Israel skulle minska, tvärtom. Detta sker trots att Finlands vapenhandelspartner är involverade i Israels ockupationspolitik, att Finland genom sin vapenhandel stöder Israels apartheidpolitik och att situationen i Palestina strider mot internationella lagstiftning.

Bästa försvarsminister! Vad kommer de nordiska länderna att göra för att vapenhandeln till länder i krig och länder som kränker de mänskliga rättigheterna ska upphöra? Hur följer de nordiska länderna upp hur exporterad krigsmateriel används i destinationsländerna?