76. Kjell-Arne Ottosson (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
76
Speaker role
Midtergruppen
Date

Herr president! I arbetet i Nordiska rådet känner jag mig ganska berörd av gränshinder eftersom jag bor precis i gränslandet mellan Norge och Sverige, 100 meter från norska gränsen. Jag har i allra högsta grad inpå kroppen fått uppleva vad corona har ställt till med. Den del i rapporten som jag har läst mest är kapitel 3 om arbete med coronarelaterade störningar. Det som står i rapporten är inte uttömmande, men det ger en lägesbild. 

Jag skulle kunna stå här i minst en timme och ge en ganska uttömmande lägesbild av hur det har varit att leva i ett gränsland under pandemin. Det har drabbat otroligt många, både psykiskt och fysiskt, och många sår har skapats. Det kanske jobbigaste av allt är hur vi upplever att man ignorerar dessa sår. Det är oerhört jobbigt. Men nu ska jag sluta vara bitter och se framåt. 

Norden måste samarbeta bättre, hörde vi att en av utrikesministrarna sa här tidigare. Det är helt rätt. Det är dit vi måste komma. Vi måste få tillbaka tilliten och trovärdigheten. Här skulle jag vilja ställa en fråga till samarbetsministrarna, och sedan får den som vill svara. Jag har tidigare i riksdagen varit tydlig med att samarbetsminister Anna Hallberg har gjort så gott hon kan, men en samarbetsminister står inte högst i rang. Hur jobbar samarbetsministrarna för att dessa frågor ska komma högre i rang? Hur jobbar ni för att fackministrarna ska ta dessa frågor på allvar? För detta är allvar, inte minst för oss som bor längs gränsen.