86. Anna Hallberg (Response to reply)

Information

Speech type
Response to reply
Speech number
86
Person
Date

Ordförande! Det är klart att smittan inte vet några gränser. Det är en global pandemi har varit igenom. Samtidigt vill jag ändå understryka den respekt vi måste ha för varje lands rätt och suveränitet att fatta beslut om sina egna gränser. Det vill jag naturligtvis inte annat än respektera.

Men jag vill också lyfta fram någonting positivt i detta. När man har stängt gränserna till exempel i Danmark har man ändå tagit hänsyn till gränsregionerna. Man har gjort undantag för gränsregionerna. Vi har haft en dialog, framför allt mellan oss samarbetsministrar. Det har varit en intensiv dialog där vi har pekat på svårigheter som man kanske kan övervinna genom att vara flexibel i sina gränsstängningar. Jag vill lyfta fram de goda exemplen. Det finns exempel från Danmark och från Finland där vi har lyckats hitta öppningar och lösningar för detta. Det är så vi måste arbeta även om naturligtvis alla säger att gränsstängningar är det sista vi vill ta till i ett öppet och integrerat Norden.

Jag är ingen epidemiolog, men jag vill ändå säga: Vad har vi lärt oss av de här gränsstängningarna? Jo, att vi måste ha en dialog. Jag återkommer till det hela tiden. Vi måste ha en dialog innan vi stänger gränsen så att vi i Sverige förstår vad det innebär för dem som bor på Bornholm att inte kunna ta sig hem och fira jul eller en födelsedag. Danmark kan då också förstå, vilket ni kanske redan gör, vad det innebär att inte kunna ta sig till Kastrup.